Romania va participa, in premiera, la Targul de Carte de la Londra – London Book Fair, desfasurat in acest an in perioada 14-16 aprilie, cu un stand organizat de Institutul Cultural Roman. In cadrul standului de 108 metri patrati al Romaniei vor fi prezente 25 de edituri cu un total de 650 de titluri de carte si albume, precum si peste 30 de audiobook-uri. Editorii vor dispune, in cadrul standului romanesc, de spatii pentru intalniri cu potentialii parteneri sau colaboratori straini, informeaza ICR Londra.

Participarea romaneasca la cel mai mare targ international de carte al sezonului are loc sub sloganul "Writers from a Country Hard to Write: Romania".

Pe 15 aprilie, o dezbatere despre literatura actuala si piata de carte din tara va intregi prezenta romaneasca la London Book Fair. O sectiune va fi dedicata programelor de sustinere a traducerilor pe care le deruleaza Centrul National al Cartii, infiintat in 2007 in cadrul ICR.

Potrivit ICR, la stand vor fi expuse titluri publicate de urmatoarele edituri si grupuri editoriale: Ad Libri, All, Brumar, Cartea Romaneasca, Grupul editorial Corint, Curtea Veche, Gramar, Humanitas, Idea, Editura Muzeului Literaturii Romane, Igloo Media, Nemira, Niculescu, Noi Media Print, Paralela 45, Polirom, Rao, Editura Institutului Cultural Roman, Simetria, Teora, Trei, Triade, Tritonic, Vremea. Patru asociatii profesionale de profil din Romania – Asociatia Editorilor (AER), Uniunea Editorilor (UER), Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor (APLER) si Federatia Editorilor si Difuzorilor de Carte (FEDCR) – vor putea sa-si distribuie materiale promotionale intr-un spatiu din cadrul standului. Majoritatea editurilor au fost de acord ca, dupa incheierea Targului de carte de la Londra, sa ofere cartile expuse bibliotecilor institutelor culturale romanesti din strainatate.

Adresat editorilor, distribuitorilor, librarilor si profesionistilor din domeniul editorial din toata lumea, Targul de carte gazduit de Earl Court din Londra este cea mai proeminenta manifestare britanica de profil si una dintre cele mai importante la nivel global. Editia din 2007 a atras peste 23.000 de participanti din 109 tari. Detalii despre London Book Fair se gasesc pe pagina web a evenimentului: www.londonbookfair.co.uk

Prin participarea Romaniei la London Book Fair se doreste o extindere a promovarii literaturii romane peste hotare. In ultimii doi ani, au fost traduse, prin programele ICR, peste 30 de volume romanesti, in peste 10 tari din Europa, precum si in Israel si Statele Unite. Alte 25 de cereri de finantare formulate de editorii straini au fost selectate de juriul TPS la sfarsitul anului 2007, informeaza ICR. Lista aparitiilor sprijinite include carti ale unor clasici romani interbelici precum Camil Petrescu si Mihail Sebastian, nume contemporane consacrate – Gabriela Adamesteanu, Mircea Cartarescu, Norman Manea, dar si autori recent afirmati.