A patra ediţie a Intâlnirilor muzicale internaţionale Georges Enesco care se desfășoară în această parioadă la Paris au parcurs prima etapă în perioada 9-13 octombrie cu Concursul internaţional de canto Georges Enesco. Vineri, 13 octombrie 2017 in cadrul Galei Laureaţilor Concursului Internaţional de Canto Georges Enesco gazduit de Conservatorul Claude Debussy, Institutul cultural român a acordat Grand Prix Georges Enesco pentru cea mai bună interpretare vocală a unei melodii a marelui compozitor.

Grand Prix "Georges Enesco" decernat la ParisFoto: ICR

Președinta Institutului cultural român, Liliana Turoiu, a decernat acest premiu ex aequo sopranelor Héloise Koempgen-Bramy (Franța) și Liga Yi (China), ultima impresionând atât juriul cât și publicul cu interpretarea cântecului „Eu mă duc, codrul rămâne” de George Enescu.

In discursul său, Președinta ICR a apreciat faptul că în acest an Întâlnirile Muzicale Internaționale Georges Enesco au prevăzut să-l onoreze, de asemenea, pe pianistul și compozitorul român Dinu Lipatti, în Anul Lipatti, finul spiritual al lui George Enescu, al cărui talent a depășit cu mult granițele României. Liliana Turoiu a subliniat că George Enescu a devenit un adevărat brand de țară, iar Institutul Cultural Român i-a dedicat o serie de evenimente, care au început pe 8 octombrie, în cadrul Lunii Enescu.

Concursul Internațional de Canto Georges Enesco de la Paris din cadrul Întâlnirilor Muzicale Internaționale Georges Enesco, organizate de Asociaţia Noesis și ICR Paris, a înregistrat anul acesta un binemeritat succes. La secțiunea Chanteurs Professionnels au participat 37 de concurenti din țări vest europene, Coreea de Sud, Japonia, China, Liban, Canada, Statele Unite și România (30 de soprane, din care o treime din Franța, din România au fost 4 soprane și un bariton, per total prezentându-se foarte puține voci masculine, deși limită de vârstă a fost extinsă la 37 de ani). La secțiunea Grands Amateurs d’Art Vocal, unde nu este limită de vârstă, au participat 13 concurenți, majoritatea din Franța, un singur tenor din Elveția și o soprană din Cuba/Spania. Din Juriu au făcut parte mari personalități ale scenei lirice: Bettina Brentano, director al Agenției Adagio-Artists, Gaêlle Le Gallic, producător France Musique, Françoise Petro, membră în Consiliul de Administrație ADAMI, Anda Tăbăcaru, regizor și director al Clasei de Operă de la Universitatea Națională de Muzică București, Raymond Duffaut, președinte al Centrului Francez de Promoție Lirică, Henri Nafilyan, compozitor, director al Conservatorului Marietta Alboni Paris, membru în Consiliul de Administrație SEAM și consilier artistic pentru Întâlnirile Muzicale.

Internaționale Georges Enesco, Sophie de Segur, consilier artistic la L’Instant Lirique, Bernard Col, director al Conservatorului Municipal Frédéric Chopin Paris, Nicolas Grienberger, asistant Agenția Adagio-Artists și mai ales artiștii lirici Leontina Văduva, profesor de canto la HEMU Lausanne și la Conservatorul Claude Debussy Paris, Florin Estefan, director al Operei Române din Cluj-Napoca, Daniel Ottevaere, profesor la Ecole Normale de Musique și la Conservatorul din Valenciennes, Alina Pavalache, pianistă, director artistic al Întâlnirilor Internaționale Georges Enesco și mezzosoprana Viorica Cortez, președinte al Societății Enescu de la Paris și Președintele Juriului.

Concursul Internațional de Canto Georges Enesco și Întâlnirile Muzicale Internaționale Georges Enesco sunt evenimente majore, în spaţiul francez, pentru promovarea personalității marelui muzician cu dublă apartenență culturală, franco-română.

Premianții acestei ediții a IV-a a Concursului sunt, la secțiunea Grands Amateurs d’Art Vocal: Premiul al III-lea-Ariane Stum-Suralsky (Franța), Premiul al II-lea-Marie Cordier (Franța), Premiul I ex aequo-Irina Roncourt (Cuba/Spania) și Echo Volla (Statele Unite). La secțiunea Chanteurs Professionnels: Marele Premiu pentru Melodie Contemporană a fost acordat sopranei Mayako Ito Tournadre (Japonia), un rol la Opera din Cluj-Napoca a obținut soprana Bae Heera (Coreea de Sud), Grand Prix Opera și rol la Opera din Cluj-Napoca i-au revenit sopranei Florentina Soare (România). Grand Prix Georges Enesco a fost acordat ex aequo de către Institutul Cultural Român sopranelor Héloise Koempgen-Bramy (Franța) și Liga Yi (China), iar Florentinei Soare revenindu-i laurii finali în unanimitate, fiind considerată interpreta cel mai bine pregătită tehnic și artistic pentru marea scenă de operă.

Întâlnirile Muzicale Internaționale Georges Enesco sunt continuate în zilele de 16, 17 și 18 octombrie de cele trei Concerte de la Sala Colonne, intitulate „Omagiu lui Dinu Lipatti”, al 4-lea Festival de Muzică Franceză și Românească din secolele XX și XXI.