Celebrul dirijor Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului International "George Enescu", a afirmat sambata ca romanii au nevoie de o noua sala de concerte, prin care cultura romaneasca ar fi ajutata sa infloreasca, ministrul Culturii, Lucian Romascanu, raspunzand ca isi doreste sa puna piatra de temelie a unei astfel de institutii de spectacol, relateaza Agerpres.

Vladimir JurowskiFoto: Festivalul George Enescu

"Cu tot respectul fata de acesti pereti (n.r - ai Salii Mari a Palatului), avem nevoie de o alta sala. Iar romanii au nevoie de o alta sala, nu numai pentru Festivalul Enescu, pentru ca viata culturala din Romania nu se opreste la Festivalul George Enescu; acesta are loc la fiecare doi ani. Este minunat sa ai o asemenea atentie internationala si un inalt patronat al Guvernului, dar eu cred ca ar fi in spiritul lui George Enescu sa ajutam cultura romaneasca sa infloreasca si mai mult si sa atinga acelasi nivel de stralucire si in afara festivalului. Si primul pas ar fi construirea unei noi sali", a afirmat Jurowski, in aplauzele participantilor la conferinta de presa dedicata inceperii evenimentului.

La randul sau, ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Lucian Romascanu, a precizat ca exista programata constructia unei sali multifunctionale si a uneia de 2.000 de locuri, ca si renovarea Salii Palatului.

"Intr-adevar, este problema Guvernului Romaniei sa faca infrastructura, inclusiv sali de concerte. Din pacate, au fost ani in care nu s-a considerat cultura o prioritate. Sper ca acest lucru s-a schimbat; deja bugetul Ministerului Culturii este cu 50% mai mare decat a fost anul trecut. Avem in programul nostru constructia unei sali multifunctionale si a unei sali de 2.000 de locuri, avem aproape totul pregatit pentru a pregati procedurile de renovare a Salii Palatului pe un proiect foarte frumos si care va da o noua viata acestei sali", a precizat Romascanu.

El a mentionat ca isi doreste sa puna piatra de temelie la una din salile mentionate.

"Nu vreau sa promit absolut nimic. Este, sigur, apanajul politicienilor sa promita foarte multe lucruri, mai ales odata la patru ani. Eu imi doresc, atat cat voi avea acest mandat, sa pot sa spun ca am pus piatra de temelie macar la una din salile despre care vorbim", a adaugat ministrul Culturii.

Romascanu a adaugat ca in doi ani Sala Palatului ar trebui sa fie renovata, iar zona adiacenta - remodelata.

"Daca toate lucrurile vor merge cum trebuie - si suntem foarte aproape sa terminam lucrurile birocratice - este foarte posibil ca urmatorul Festival Enescu sa aiba Sala Palatului interiorul refacut. Si in doi ani de zile, deci dupa urmatorul Enescu, sa avem complet si impreuna cu Primaria Capitalei toata zona sa fie remodelata cu parcari subterane s.a.m.d. Deci, incepand de la 1 ianuarie, doi ani.... Dar nu vreau sa promit, ne fuge norocul. Mai bine le facem", a precizat ministrul.

Totodata, el a mentionat ca in zona Esplanada se spera construirea unei sali multifunctionale.

"Legat de Esplanada, ea este in proces de a trece la Primaria Capitalei. Dar ce vedeti dumneavoastra acolo nu sunt fundatiile unui sir de sali de concerte, sunt niste fundatii pe care le pregatise raposatul Ceausescu pentru ceva... Cantarea Romaniei... lucruri demult apuse. Acolo se vrea a se face o sala functionala. Speram sa se intample. Va fi mult de munca acolo, pentru ca demolarea acelor fundatii pe care le vedem acolo este foarte scumpa, dar o sa se intample si acolo lucrurile pe care ni le dorim", a mai spus ministrul Culturii.

Ideea construirii in Capitala a unei sali de concerte a aparut inca din anul 2005, cand ministrul Culturii si Cultelor din acea perioada, Adrian Iorgulescu, vorbea de un asa-zis "mall cultural" in centrul Bucurestiului, la Sala Palatului, cu sali multivalente, cu sala pentru concerte, cu sali de cinematograf, librarii, cafenele, locuri de socializare, sali de expozitie, boutique-uri in care sa se vanda produse culturale.