Volumele "Despre inima si alte eseuri", de Andrei Plesu, "De ce este Romania astfel", coordonat de Vintila Mihailescu, "Cartea oglinzilor", de Eugen Ovidiu Chirovici, si "Pestele cu aripi" de Rasvan Popescu s-au situat pe primele locuri in topurile vanzarilor la Bookfest 2017, prezentate de editurile Humanitas, Polirom, RAO sau Paralela 45, potrivit Agerpres.

Potrivit Gabrielei Maz, director de promovare Humanitas, acest grup editorial a pregatit la editia din 2017 a Bookfest trei topuri ale celor mai bine vandute carti - Humanitas, Humanitas Fiction si Humanitas Junior.

Top 5 Humanitas este deschis de volumul "Despre inima si alte eseuri", de Andrei Plesu, urmat de "Romania, o iubire din care se poate muri", de Gabriel Liiceanu, "Mistica rugaciunii si a revolverului. Viata lui Corneliu Zelea Codreanu", de Tatiana Niculescu, "Am fost candva femeie de onoare", de Radu Paraschivescu, si "Peisaj dupa isterie", de Mircea Cartarescu.

In Top 5 Humanitas Fiction pe primul loc s-a situat Evgheni Vodolazkin cu "Aviatorul", urmat de Jonathan Safran Foer cu romanul "Iata-ma", Priya Parmar cu "Vanessa si sora ei", Yukio Mishima cu "Amurgul marinarului" si Franz Kafka cu "Metamorfoza. Integrala prozei antume".

La categoria Humanitas Junior topul a fost deschis de Delia Calancia cu "O zi din viata Deliei". Aceasta a fost urmata de Otilia Mantelers cu "Secretul monstrului", Victoria Turnbull cu "Pandora", Stephen si Lucy Hawking cu "Luna albastra" si Ana Alfianu cu "Cetatea sufletelor".

La Polirom, potrivit Claudie Fitcoschi, director de promovare si relatii cu presa al editurii, topurile se prezinta astfel: Literatura romana: 1. "Imperiul pisicilor", Alex Tocilescu; 2. "Cel care cheama cainii", Lucian Dan Teodorovici; 3. "Mata Vinerii", Doina Rusti; 4. "Pereti subtiri", Ana Maria Sandu; 5. "Hanul lui Manuc", Simona Antonescu.

La Literatura straina: 1. "Femeia cu Parul Rosu", Orhan Pamuk; 2. "Povestea lui Genji", Murasaki Shikibu; 3. "Contraviata", Philip Roth; 4. "Augustus", John Williams; 5. "Arhipelagul altei vieti", Andrei Makine.

Pentru Nonfiction: 1. "De ce este Romania astfel. Avatarurile exceptionalismului romanesc", volum coordonat de Vintila Mihailescu; 2. "Madlena", Aurora Liiceanu; 3. "Jurnal scotian", Ioan-Florin Florescu; 4. "Viata", Keith Richards; 5. "Viata mea", Nicolae Breban.

La categoria General Polirom: 1. "De ce este Romania astfel? Avatarurile exceptionalismului romanesc", volum coordonat de Vintila Mihailescu; 2. "Femeia cu Parul Rosu", Orhan Pamuk; 3. "Viata", Keith Richards; 4. "Povestea lui Genji", Murasaki Shikibu; 5. "Imperiul pisicilor", Alex Tocilescu.

In Top vanzari Bookfest 2017 la Curtea Veche Publishing, clasamentul este urmatorul: 1. "Fericirea e un ac de siguranta", de Razvan Exarhu, 2. "Spovedania unui preot ateu", de Ion Aion, 3. "Paltonul cu gaica", de Mihail Siskin, 4. "Povestea castelului Peles" de principele Radu al Romaniei, 5." Psihologie pentru oameni obisnuiti", de Ramona si Radu F. Constantinescu.

In topul preferintelor cititorilor la Editura Litera se afla romanul distins cu Premiul Man Booker 2016, "Io contra Statele Unite ale Americii" de Paul Beatty. Acesta este urmat de seria autobiografica a scriitorului norvegian Karl Ove Knausglrd - "Cartea a patra. Lupta mea. Dansand in intuneric", pe locul trei "Mica enciclopedie Hygge", reteta daneza a fericirii, de Meik Wiking, pe locul patru - "Cand infloreste liliacul", de Martha Hall Kelly, si pe locul cinci "Drumul spre iad. Europa 1914 - 1949", de Ian Kershaw, volum aparut in in colectia Kronika.

In top celor mai vandute carti la Litera Mica, pe primul loc este romanul pentru adolescenti "Ratacire", de Lauren Kate, urmat de "Catkin - pisicuta secreta", de Holly Webb, seria "Mensa Kids, Clubul Micilor Genii", si "Cum adoarme puiul meu", de Monica Sweeney.

La Editura Nemira cele mai cautate carti au fost "Povestea vietii tale" de Ted Chiang - locul I, "Supravietuitorii" de Bear Grylls - locul II, debutul romanesc al Marei Wager "In spatele blocului" - locul III, "Sotia plantatorului de ceai" de Dinah Jefferies - locul IV, si "Aleasa dragonului" de Naomi Novic - locul V.

La Editura Nemi pentru copii pe primul loc s-a situat "Aventurile lui Sasha in castelul fermecat" de Iulian Tanase cu ilustratii de Alexia Udriste, "Enescu si hora razelor de soare" de Cristina Andone - locul II, "Taramul povestilor" de Chris Corfel - locul III, primul roman din seria "Cum sa-ti dresezi dragonul" de Cressida Cowell - locul IV, si "Pete motanul" cu ilustratii realizate de James Dean si text de Eric Litwin - locul V.

Topul vanzarilor la Editura Paralela 45 a fost realizat pe trei categorii - carti ale autorilor romani, carti de non fictiune si carti pentru copii, a declarat editorul Viorel Zaicu.

La categoria Carti pentru copii pe primul loc s-a situat "Insu Pu. Insula copiilor pierduti" de Mira Love, pe locul doi se afla cele doua volume din seria "Biroul de investigatii nr. 2" - "Operatiunea nor de furtuna" si "Operatiunea omul negru", iar pe locul trei s-a situat cartea "Cele mai frumoase fabule in benzi desenate", o carte inedita in care sunt peste 20 de fabule cunoscute de toata lumea desenate de ilustratori celebri.

La Carti de non fictiune locul I a fost ocupat de "Codul greutatii corporale" a doctorului Jason Fung, pe locul doi s-a situat "Creierul se transforma" de dr. Norman Doidge, iar pe ultima pozitie, la egalitate, se afla "Butonul Like. Cum sa ii castigi pe ceilalti" de Jack Schafer si Marvin Karlins, si "Frumusete deplina. Cum sa te transformi din interior" de Deepak Chopra si Kimberly Snyder.

La categoria Carti ale autorilor romani pe primul loc s-a situat "Pestele cu aripi" de Rasvan Popescu, pe locul doi - "Cu mintea mea de femeie" de Mihaela Miroiu, iar locul trei a fost ocupat, la egalitate, de "#Rezist! Poezia", o antologie cu 47 de autori realizata de Cosmin Perta, si "Povestiri din Bucuresti" de Dana Fodor Mateescu.

La Editura RAO pe primul loc s-a situat "Cartea oglinzilor" de Eugen Ovidiu Chirovici, pe locul doi se afla "Nisipuri miscatoare" de Malin Persson Giolito, iar pe locul trei s-a situat "Operatiunea Cezar" de Garance Le Caisne.

La carti pentru copii, la Editura RAO, pe primul loc s-a situat "Cerneala si stele" de Kiran Millwood Hargrave, pe locul doi se afla cartea "Regina umbrelor" de Sarah J. Maas, volumul din seria "Tronul de clestar", si pe locul trei volumul "Caraval" de Stephanie Garber.