Expozitia "Printre rânduri: Ecoul evenimentelor din 1956 in România", deschisa in holul salii Amifiteatru de la Teatrul National, prezinta, intr-un cadru interactiv, o parte mai putin cunoscuta a istoriei Romaniei: revoltele si miscarile de protest din tara noastra impotriva regimului comunist condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, ca urmare a evenimentelor din Polonia si Ungaria din anul 1956. Expozitia este deschisa publicului pana pe 19 ianuarie.

La o jumatate de secol de la acele evenimente, expozitia isi propune sa arunce o privire inedita asupra miscarilor studentesti şi ale altor grupuri contestatare din Romania, in 1956, asupra arestarilor, anchetelor si sentintelor de condamnare a celor care au participat la protestele anticomuniste din anul revolutiei de la Budapesta, asa cum s-au intamplat ele in Romania.

Din miile de arestari, raman sentinte care cumuleaza 14.000 de ani de inchisoare, peste o mie de studenti exmatriculati si 30 de condamnari la moarte, din care 24 au fost puse in aplicare. Martirii nu au nici mormant, nici cruce, si raman, asemeni celorlalti condamnati, criminali, pentru ca sentintele lor nu au fost casate. Romania este singura tara ex-comunista aflata in aceasta situatie! In celelalte, casarea a avut loc la scurt timp dupa incheierea perioadei comuniste.

Prin prezentarea unor materiale de arhiva in majoritatea lor inedite, expozitia doreste sa scoata in evidenta faptul ca, in Romania, in 1956, lupta impotriva regimului comunist nu a fost, intotdeauna, o fapta individuala: in unele cazuri, au existat organizatii clandestine, actionand dupa programe detaliate pentru rasturnarea regimului comunist. Indiferent ce a declanşat actiunile din 1956, ele au fost „singura miscare cu acoperire natională de contestare a dictaturii comuniste” (cf. raport SRI din 1991).

Expozitia este deschisa pana pe 19 ianuarie data dupa care va urma un parcurs itinerant extern.