A doua editie a Săptămânii Sunetului se desfasoara la Bucuresti in perioada 27 februarie - 5 martie 2017, anunta Asociația Jumătatea plină.

Saptamana Sunetului, editia a II-aFoto: Afis

SĂPTĂMÂNA SUNETULUI - a doua ediție - dedicată importanței cunoașterii mediului sonor sub cât mai multe aspecte, aduce sub aceeași umbrelă acțiuni culturale, dar și inițiative sociale și de mediu sau tehnologice. Punem astfel Bucurestiul în rețea cu SĂPTĂMÂNA SUNETULUI din Paris și Bruxelles, pentru o nouă serie originală de evenimente cu acces gratuit: concerte, conferințe, ateliere, sesiuni de ascultare și grupuri de lucru. În SĂPTĂMÂNA SUNETULUI artiști, muzicieni, cineaști, ingineri de sunet, oameni de radio și etnologi vor considera sunetul din viața publică și privată, urmărind repunerea sa în context creativ și de reinterpretare socială.

Această inițiativă s-a născut în urmă cu 12 ani, la inițiativa unui inginer acustician francez, Christian Hugonnet, care a dorit să familiarizeze publicul cu privire la ceea ce înseamnă sunetul, în accepțiunea cea mai largă, căutând să arate implicațiile sunetului în viața de zi cu zi. ”Vocația Săptămânii Sunetului este legitimă: consolidarea și valorizarea conștiinței unei dimensiuni sonore în cotidianul nostru, pentru dezvoltarea tuturor,” afirma Christian Hugonnet la UNESCO în 2016, cu ocazia prezentării cartei LA SEMAINE DU SON din Paris (carta e tradusă pe site-ul www.saptamanasunetului.ro). Astăzi, SĂPTĂMÂNA SUNETULUI are loc în 80 de orașe din Franța, Belgia, Elveția, Mexic, Argentina, Columbia, Uruguay, Venezuela, Coasta de Fildeș și Canada.

Bucureștiul e primul oraș din Europa centrală și de Est care realizează o astfel de săptămână dedicată unor întâlniri și evenimente despre creația culturală (scriitura sonoră, muzica, radio, cinema), mediului sonor (acustica spațiilor, sunetele orașului, noxele sonore) și sănătății auditive (excesele sonore, nivelul sonor al concertelor, prevenție).

PROGRAM

Luni 27 februarie 2017, în Librăria Cărturești Carousel din Centrul Vechi la ora 19.00, începem a doua ediție a Săptămânii Sunetului cu lansarea cărții „On the Metamorphosis of the Musical Text”, publicată recent de compozitorii Ana-Maria Avram și Iancu Dumitrescu, cei mai cunoscuți avangardiști muzicali din România. Lansarea va fi însoțită de o discuție cu Ana-Maria Avram și Iancu Dumitrescu despre cartografierea compoziției muzicale, iar o sesiune de ascultare prezentând lucrări ale compozitorilor alături de partituri vor lumina procesul lor de creație.

28 februarie, în spațiul Puro&Bio, Ion Câmpineanu 20, la ora 19.00, un grup de lucru despre metode de arhivare ale înregistrărilor sonore de la recentele proteste (field recording #resist) se reunește în jurul Laurei Jiga Iliescu, membru asistent al Folklore Fellows’ Society, organizaţie internaţională a folcloriştilor; membru al The International Commission for Ballads and Ballads’ Studies; membru al International Association of South East European Anthropology (InASEA); membru al Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România (ASER).

1 martie, la sala Apollo 111, ora 20, pentru o mai bună cunoaștere a rolului sunetului în deschiderea de noi orizonturi experimentale, undeva între muzica contemporană și jazz, concert cu trompetistul Franz Hautzinger și clarinetista/vocalista Isabelle Duthoit. Eveniment susținut de Forumul Cultural Austriac și Apollo 111.

2 martie, la sala Apollo 111, ora 20.00, concert PFA Orchestra din București alături de Frantz Hautzinger și Isabelle Duthoit. Concertul e rezultatul unui atelier de o zi și pune în valoare metoda imporovizației abstracte. Al 12-lea atelier-concert pentru PFA Orchestra!

3 martie, pentru Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului, două întâlniri:

Prezentarea proiectului „Go Mono”, Securitatea biciliștilor în trafic cu Lia Bira și Alexandru Vasile de la McCann Worldgroup România & prezentarea programului de masterat al Politehnicii, Tehnologii multimedia pentru producţia de conţinut în domeniul audiovizualului şi comunicaţiilor cu coordinatorii Alex Ichim și Victor Popa.

Ora 17, Lente, Dionisie Lupu 78

Teatrul radiofonic de mâine: Ora 19.30, prezentarea festivalului Grand Prix Nova coordonat de Ilinca Stihi și sesiune de ascultare cu premiul 2016, „Pamela” de Sebastien Dicenaire, poem radiofonic infestat de un virus poetico-thrash.

Studioul de teatru radiofonic, Radiodifuziunea Română, Henri Berthelot 62-64

Locuri limitate, inscrieri la contact@saptamanasunetului.ro

4 martie, la CINETIC, ora 18.00, „Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă”, prezentarea atelierului dirijat de Dana Bunescu la fARAD 2016. Prezentare și listening.

Tudor Arghezi 3B

4 martie, la CINETIC la ora 20.00, concert de desen cu ilustratorii Mircea Pop și Cristian Prandea & ascultarea operei „Domnișoara Cristina” a compozitorului Șerban Nichifor, înregistrare din 1982. O inițiativă inedită de a readuce în atenție o capodoperă a muzicii contemporane.

5 martie, la Control Club, ora 20.00, concert Mahala Rai Banda sub Labelul 90db: pentru respectul sănătății urechilor noastre, nivelul sonor de 90db e recunoscut ca fiind maxim pentru o audiție fără riscuri și va fi experimentat în combinație cu paroxismul extaic al bine-cunoscutului taraf.

EVENIMENTE CONEXE :

27 martie, orele 11.15-12.00, întâlnire radiofonică cu Monica Fantini, realizatoarea emisiunii „Ecouter le monde” de la RFI Paris, invitată la emisiunea Zebra de Mihaela Dedeoglu.

93.5 FM sau online la www.rfi.ro

4 și 5 martie, Gelateria Puro&Bio, 10.00-12.00, ateliere de compoziție muzicală grafică cu aplicații electroacustice informatice pentru copii, cu Baptiste Bohelay și Adriana Minu.