Luni, 30 ianuarie 2017, de la ora 18.00, la Teatrul National „I. L. Caragiale" din Bucuresti (sala Pictura, intrarea dinspre Hotel Intercontinental), va avea loc a doua editie a Galei Premiilor de Excelenta pentru Romanii din Comunitatile Istorice. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Granitelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Romanii de Pretutindeni (Ministerul Romanilor de Pretutindeni).

Gala Premiilor de Excelenta pentru Romanii din Comunitatile IstoriceFoto: Afis

Demersul vizeaza recunoasterea personalitatilor si proiectelor marcante din comunitatile romanesti de dincolo de granitele tarii, din vecinatatea Romaniei si Balcani. In cadrul ceremoniei vor fi premiate personalitati culturale, intelectuali de marca, jurnalisti, tineri implicati in mod activ in mediul asociativ romanesc din vecinatate, varfuri ale comunitatilor romanesti din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania, lideri ai unor asociatii romanesti care militeaza pentru respectarea drepturilor comunitatilor romanesti din afara hotarelor tarii, contribuind astfel la strangerea legaturilor dintre romanii de pretutindeni.

Va fi premiata excelenta in comunitatile romanesti si contributia unor personalitati ale vietii socioculturale din cadrul acestor comunitati la pastrarea identitatii nationale, prin promovarea limbii si culturii romane in tarile de resedinta.

Distinctiile vor fi stabilite de o comisie prezidata de academicianul Alexandru Surdu, vicepresedinte al Academiei Romane, si alcatuita din reputati specialisti pe problematica romanilor de pretutindeni: academicianul Ioan Aurel-Pop, rector al Universitatii Babes-Bolyai; profesorul universitar Manuela Nevaci, cercetator stiintific la Institutul de Fonetica si Dialectologie „Alexandru Rosetti" al Academiei Romane, jurnalistul Sorin Ghica si Radu Baltasiu, directorul Directiei Romani din Afara Granitelor din cadrul ICR.

Gala va include momente artistice, sustinute pro bono de artisti din Romania si vecinatate, colaboratori in proiecte anterioare ale ICR: Maria Gheorghiu, Veta Biris. Vlad Mirita, Eliza Nirlu, Catalin Josan, Cristofor Aldea Teodorovici, Ilie Caras.

De asemenea, in foaierul TNB vor fi expuse o parte din fotografiile care fac obiectul expozitiei „100 de Inovatori Romani", personalitati care, de-a lungul timpului, s-au exprimat in afara granitelor tarii lor de origine, Romania, reprezentand domenii variate ale stiintei si artei.

Vor fi invitati la eveniment Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, consilieri de Stat ai Administratiei Prezidentiale, deputati si senatori din comisiile de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, personalitati culturale si jurnalisti.