Piata Roma din centrul Bucurestiului, langa Pasajul Latin (vechiul Pasaj Lispscani), gazduieste un inedit proiect artistic: un amplasament format din crengi si plante. Proiectul a costat aproximativ 6.800 de euro si face parte din proiectul ACUM – Facem Bucurestiul Vizibil, care sustine candidatura orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021.

Crengi si plante pe LipscaniFoto: Hotnews

In costurile amenajarii sunt incluse transportul si inchirierea plantelor, manopera muncitorilor si onorariul artistului, peisagistul Nicolas Triboi, a declarat pentru HotNews.ro Magda Bucur, coordonator PR al Centrului Cultural al Muncipiului Bucuresti.

Proiectul ACUM – Facem Bucurestiul Vizibil este derulat de ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucuresti in perioada 16 august – 16 septembrie si implica o serie de interventii si reinterpretari ale spatiului public realizate de artisti bucuresteni si straini. Scopul? Transformarea unor spatii ale orasului, pentru a arata cum ar putea fi acesta peste 6 ani, in cazul in care castiga titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.

Proiectul artistic din Piata Roma poarta semnatura peisagistului francez de origine romana Nicolas Triboi si este intitulata „Conspiratii Organice”. In zona va fi amenajat si un spatiu de relaxare pentru trecatori. „Natura în oraș a devenit vitală, iar Bucurestiul se metamorfozează zi de zi prin noi transformări. Departe de conspirațiile diverse care umplu ziarele, dorim conspirații organice în care natura să fie cea care se exprimă. Dorim o natură mai sălbatică, nu cea făcută de panseluțe și de rulouri de gazon, dorim o natură durabilă. Bucureștiul de azi este un oraș energic, dinamic, dar un oraș în care construcțiile și comportamentul oamenilor pot fi de multe ori caracterizate de sălbăticie. Trebuie să canalizăm energiile acestea și să le transformăm într-o energie pozitivă, verde, pentru o natură mai <>”, a declarat Nicolas Triboi, citat de biroul de presa al ARCUB.

Instalatia de la Pasajul Latin

Instalatia de la Pasajul Latin

Foto: Hotnews

Lucrările de amenajare vor fi gata la finalul săptămânii, la ele participand o echipa de sase persoane. Plantele nu necesita o intretinere speciala (trebuie doar udate) si vor ramane in Piata Roma pe toata durata proiectului, adica pana pe 16 septembrie.

Pe 14 septembrie Bucurestiul va primi vizita juriului european care evalueaza toate cele patru orase ramase in competitie. Acesta va evalua candidatura orașului pe baza dosarului de candidatură depus vineri, 12 august 2016, la Ministerul Culturii. Documentul cuprinde proiectele propuse pentru a fi realizate până în anul 2021 în București, precum și tot ce s-a făcut în cei doi ani de candidatură în oraș. Evenimentele incluse în proiectul ACUM – Facem Bucureștiul Vizibil sunt practic cele care închid seria evenimentelor artistice și a proiectelor care au susținut candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii – peste 500 de evenimente și proiecte, în cei doi ani de la intrarea oficială în competiție. O parte dintre proiectele rezultate în urma candidaturii vor continua și după anunțarea rezultatului jurizării din septembrie, a mai spus Magda Bucur.