Libraria Humanitas de la Cismigiu

Carmen Ghituleasa vorbeste despre materialele viitorului la ScienceHUB

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 23 iunie 2016, 14:27 Actualitate | Cultură

Carmen Ghituleasa la ScienceHUB
Foto: Librariile Humanitas
Industria textilă este cea de-a doua ca pondere în exporturi din economia românească și este considerată unul dintre domeniile cu un potențial mare de dezvoltare. Una dintre direcțiile dinspre care se poate aștepta o creștere substanțială este inovația. Carmen Ghițuleasa, director general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie (INCDTP), va vorbi sâmbătă, 25 iunie, la ora 10.30,  la conferința ScienceHUB, despre un hibrid de laborator  specializat, atelier de croitorie și studio de design în care se testează și se produc materialele viitorului. Întâlnirea va fi moderată de Corina Negrea, jurnalist de știință, va avea loc în București, în librăria Humanitas de la Cișmigiu și va putea fi urmărită în direct online în Suceava, Oradea și Sibiu. O premieră a acestei ediții este transmisia live a dezbaterii la Chișinău și parteneriatul cu Asociația de educație nonformală Artico din Republica Moldova.

Echipa INCDTP e preocupată de siguranță, dar și de design, lucru foarte important pentru ca textilele și confecțiile să se transforme într-o industrie culturală și creativă de succes. Materialele produse sunt rezistente la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, la raze ultraviolete sau diverși compuși chimici periculoși. Uniformele, ca cele ale pompierilor sau cele folosite în spitale, costumele pentru înotători sau cicliști profesioniști, nu sunt doar gândite să se potrivească unor condiții speciale, ci sunt și atrăgătoare. Institutul sprijină 4 clustere de textile în România și are parteneriate cu universități și producători din mai multe țări. Printre domeniile în care veți găsi materiale și produse dezvoltate de INCDTP sunt securitate civilă și uz profesional, sport și timp liber, textile industriale, transport, militar, construcții și geotextile, agricultură sau ambalaje.

Tehnologia promite multe alte lucruri interesante. INCDTP produce deja textile inteligente. Sunt pe piață echipamente sportive sau tricouri în care au fost integrați senzori sau procesoare care pot interacționa cu alte dispozitive și pot transmite informații despre condiția fizică sau starea de sănătate a celor care le poartă. Există materiale care permit reglarea temperaturii corpului. Se testează nanoparticule care îmbunătățesc performanța și rezistența textilelor, iar în domeniul medical se lucrează la proteze vasculare și țesut artificial. O altă schimbare este trecerea de la produse de masă la unele ultrapersonalizate, lucru posibil datorită modelelor extrem de fidele ale corpului create cu ajutorul scannerelor 3D.


Citeste mai multe despre   Astra Film Festival 2016

VIDEO INTERVIU Ileana Birsan, critic de film: Daca nu ai un anumit background, toate filmele non-comerciale o sa ti se para de neinteles sau proaste

Criticul de film Ileana Birsan a discutat in cadrul unui interviu despre publicul cinefil din Romania, industria de filme documentare, dar si despre fimele romanesti aflate in competitie anul acesta la Festivalul de Film Astra. "Finantarea filmelor documentare… subfinantarea, mai bine zis, este o problema foarte reala si asta impiedica foarte mult intentia, curajul si motivatia documentaristilor de a se apuca sa faca un film documentar."
369 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă