Dramaturgul britanic Peter Shaffer, care a castigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat cu piesa sa "Amadeus" in 1984, a murit luni, la varsta de 90 de ani, in Irlanda, in urma unei "scurte suferinte", a anuntat agentul sau Rupert Lord, citat de AFP.

Inainte de Oscarul pentru adaptarea "Amadeus" regizata de Milos Forman, Peter Shaffer a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru transpunerea pe marile ecrane a "Equus", o piesa de teatru scrisa la Londra, in 1973, si care a fost montata pe Broadway si la Paris in 1976.

Pentru aceasta drama psihologica, scriitorul s-a inspirat dintr-o intamplare autentica: gestul inexplicabil al unui adolescent care, fara o explicatie aparenta, a lasat orbi sase cai.

In piesa sa, tanarul discuta cu un psihiatru care incearca sa elucideze misterul, dar se trezeste cu certitudinile sale bulversate.

Era fratele geaman al lui Anthony Shaffer, decedat in 2001 si care a fost si el scenarist si regizor de teatru. Acesta a scris, printre altele, scenariile la "Frenzy", de Alfred Hitchcock, The Wicker Man (1973) si "Moarte pe Nil" (1978).