Angela Marinescu, Mircea Cartarescu si Mircea Martin printre laureatii Premiilor Observator cultural

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 29 martie 2016, 11:58 Actualitate | Cultură

Poeta Angela Marinescu, scriitorul Mircea Cărtărescu şi criticul literar Mircea Martin se numără printre laureaţii celei de-a zecea ediţii a Premiilor Observator cultural, decernate luni seară, la Teatrul Odeon, informeaza Agerpres.

Premiul Opera Omnia "Gheorghe Crăciun" a fost acordat poetei Angela Marinescu.

"Sunt copleşită. Nu m-am aşteptat nici o clipă să primesc acest premiu. Pentru că nu ştiu ce să spun. (...) Scrisul este înăuntrul meu. Eu sunt în afară.", a mărturisit poeta, afirmând că în poezia sa, "care este foarte multă confesiune", regăsim "muzică, tensiune, indecenţă".

La "Proză" premiul a fost acordat lui Mircea Cărtărescu, pentru "Solenoid", Editura Humanitas, şi lui Daniel Vighi, pentru "Trilogia Corso", Editura Cartea Românească, în timp ce Ştefan Manasia, a primit a primit premiul la secţiunea "Poezie", pentru volumul "Cerul senin", Editura Charmides.

Pentru "Critică literară/Istorie literară/Teorie literară", premiul a revenit lui Mircea Martin, pentru "Radicalitate şi nuanţă", Editura Tracus Arte.

"E o carte veche şi nouă, în acelaşi timp. Cartea mea nu e un manifest, ci o pledoarie.", a mărturisit criticul. El a criticat "agresivitatea unor confraţi care se cred vaşnici şi nu sunt decât jalnici".

La "Memorialistică", premiul a fost acordat Anei Dragu, pentru cartea "Mâini cuminţi. Copilul meu autist", Editura Polirom, în timp ce Premiul la secţiunea "Eseistică/Publicistică" a fost decernat lui Gabriel Andreescu, pentru "Existenţa prin cultură. Represiune, colaboraţionism şi rezistenţa intelectuală sub regimul comunist", Editura Polirom.

Ionelia Cristea, pentru volumul "Noaptea de gardă" (poezie), Editura Cartea Românească şi Cristian Fulaş, pentru cartea "Fâşii de ruşine" (proză), Editura Gestalt Books, au obţinut premiul la "Debut".

Juriul care a decis premiile în 2016 a fost alcătuit din: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Bianca Burţa-Cernat, Adina Diniţoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Iulia Popovici şi Claudiu Turcuş.

Noutatea ediţiei din acest an a Galei Premiilor Observator cultural a fost introducerea unui nou premiu - Observator Lyceum, acordat de un juriu alcătuit din elevi de la şapte licee de elită din Bucureşti, distincţie acordată lui Octavian Soviany, pentru romanul "Moartea lui Siegfried", Editura Cartea Românească.

La această ediţie revista l-a omagiat pe traducătorul Dinu Flămând, pentru Seria Fernando Pessoa, de la Editura Humanitas, care a mărturisit atracţia spre "dialogul cu marea literatură a lumii".

Gala, la care a fost prezent ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a fost prezentată de actorul Sever Andrei, acordurile Blue Spirit&Mike Godoroja agrementând muzical evenimentul prin două apariţii îndelung aplaudate.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

596 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică