"Declar pe propria raspundere" de Alina Serban, deschide seria de teatru cameral la ICR Londra

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 23 martie 2016, 15:49 Actualitate | Cultură

Alina Serban
Foto: ICR Londra
Institutul Cultural Român din Londra prezintă joi, 24 martie, pe scena de teatru cameral amenajată la sediul din Belgrave Square nr. 1, tulburătoarea monodramă „Declar pe propria răspundere” a tinerei actrițe, regizoare, scriitoare şi activiste pentru drepturile omului Alina Șerban.

Spectacolul, cu o puternică tentă autobiografică, urmărește traseul sinuos și imprevizibil al unei românce de etnie romă care, după o copilărie și o adolescență petrecute într-o comunitate săracă de romi din București, în care trăiește experiențe sociale traumatice, ajunge, prin forța talentului său, să fie apreciată în unele dintre cele mai exclusiviste școli artistice din lume. Textul este o mediație asupra condiției minoritarului, plină de înțelepciune amară, dar și de umor, de revelații sociale, dar și de autoironie.

Montarea, a cărei regie poartă semnătura lui Jamie Harper, va fi prezentată la ICR Londra, în limba engleză, cu ocazia „Zilei internaționale de luptă împotriva discriminării rasiale”.

Spectacolul „Declar pe propria răspundere” s-a jucat anterior în România, Ungaria, Italia şi Franţa, fiind întâmpinat pretutindeni cu entuziasm. În Marea Britanie, a fost inclus, în anul 2013, în Festivalul Royal Academy of Dramatic Art, după care a fost preluat în rezidență de Oval Theatre şi programat, în 2014, și la Tara Arts Theatre. În această toamnă, reprezentațiile vor fi reluate, la Londra, de către Hobo Theatre Company.

În cronica sa din „Huffington Post”, criticul Rupert Wolfe-Murray scria astfel despre Alina Șerban și propunerea ei teatrală: „Rareori descopăr pe cineva pe punctul de a deveni o nouă stea, atât de luminoasă, de neoprit și care îşi pune amprenta asupra publicului într-un asemenea mod. Am văzut spectacolul Alinei Şerban la Bucureşti şi mi s-a părut amuzant, concis şi lipsit de patetism. Îl consider un spectacol autentic, care evită capcana de a formula judecăți tranșante în ce privește situaţia romilor”.

Absolventă a Tisch School of the Arts din New York şi a Royal Academy of Dramatic Art (RADA), Alina Şerban este pasionată de teatrul intervenţionist (ramură a teatrului educativ) şi de teatrul fizic. „Declar pe propria răspundere” – spectacol în care a fost implicată pe toate palierele producţiei – i-a adus recunoașterea pe scena teatrală din România încă din 2011. Actrița a colaborat cu mari companii de teatru precum Geko şi Complicité. Alături de B-Lab Brighton Company, a jucat recent în producţia „The Sun that Leaves No Shadows” (inspirată de romanul „Străinul” de Albert Camus), prezentată în cadrul Brighton Fringe Festival. În prezent, derulează un parteneriat cu Centrul Cultural Rich Mix din Londra, ca actriţă, dramaturg şi lider de proiect pentru realizarea spectacolului „Home”, având ca temă imigraţia, ce va avea premiera în toamna acestui an. A interpretat, alături de Benedict Cumberbatch şi Anamaria Marinca, rolul Nadir în producţia BBC „The Last Enemy”. De curând, a lansat o platformă de promovare a culturii şi istoriei romilor. Cel mai recent proiect al său, „Poveşti neterminate”, creat pentru o audienţă internaţională, este o încercare de prezentare a specificității romilor prin intermediul mai multor forme culturale. În luna februarie a acestui an, Alina a publicat on-line o Culegere de basme rome. O altă inițiativă curentă e scrierea şi punerea în scenă a unui performance intitulat „Marea ruşine”, care vorbește despre robia romilor.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

329 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă