Cristian Ungureanu expune "Muzica sferelor. Geometria secreta a picturii europene" la ICR Paris

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 18 ianuarie 2016, 9:55 Actualitate | Cultură

Expozitia LA MUSIQUE DES SPHERES
Foto: Afis
Cristian Ungureanu dezvăluie geometria secretă a picturii europene în prima sa expoziţie în Franţa, la Galeria ICR Paris. Expozitia artistului «Muzica sferelor. Geometria secretă a picturii europene», invitat de ICR, va fi deschisa între 18 ianuarie și 12 februarie 2016.

Artist transdiciplinar, Cristian Ungureanu revizitează cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene pentru a le dezvălui nedezvăluitul, geometria secretă şi simbolică.

Lucrările lui Cristian Ungureanu sunt reconstrucţii virtuale ale unor schiţe de compozitie, în "metru antic", ale unor picturi celebre, precum Icoana „Sfînta Treime” a lui Rubliov, „Altarul din Ghent” al fraților van Eyck sau modulul coloanei lui Brâncuşi. Instalația sculpturală "Pământ de la Tîrgu Jiu” este o replică ludică la "Air de Paris" a lui Marcel Duchamp.

Numite «pagini de jurnal », pânzele sale evocă atmosfera desenelor şi a laviurilor în sepia pe care artiştii de demult le făceau pentru a-şi concepe "anatomiile" compoziţionale şi simbolice ale viitoarelor tablouri.

Filmele de animaţie video sunt un instrument poetic, în spiritul timpului, de accesare a sensurilor simbolice ale picturilor analizate geometric.

Filozoful Basarab Nicolescu, invitat la vernisaj, sintetizează demersul transdisciplinar al artistului: „Cristian Ungureanu pare un continuator al lui Matila Ghyka (1881-1965), specialistul numărului de aur. Cristian Ungureanu are în plus uneltele artei în era electronică”.

Cristian Ungureanu s-a născut în 1972, în România. După studii la Universitatea de Arte « George Enescu » din Iași, se instalează în Italia unde expune în mai multe rînduri la Bolonia, Veneția și Verona. După șapte ani de studii și peregrinări artistice se întoarce în România și susține teza de doctorat  «Dialog între sferă și cub. Geometria secretă a picturii europene» la Universitatea de Artă din București (2010).

Conferențiar la Universitatea de Artă « George Enescu » din Iași și artist recunoscut, Cristian Ungureanu este autorul a peste 30 de expoziții personale și de grup în Italia, România, Rusia și Turcia. « Muzica sferelor » este prima sa expoziție în Franța.

Potrivit ICR Paris, vernisajul expozitiei are loc luni, 18 ianuarie 2016, la 19h30, în prezența artistului.


Citeste mai multe despre   [P] ​Accepta provocarea unui business fara hartii! E mai simplu decat crezi               

Activitatile noastre zilnice sunt din ce in ce mai orientate catre mediul electronic si online. Traim intr-un ritm care ne-a impus sa adoptam solutii eficiente si sigure pentru a plati facturi si taxe, a face cumparaturi, a verifica soldurile bancare, etc. Este o practica pe care am ales-o din dorinta de a simplifica lucrurile si pe care multi dintre noi ne dorim sa o regasim si in viata profesionala, unde cautam solutii pentru a depasi constrangerile de timp si spatiu atunci cand trebuie sa obtinem  o aprobare, sa  semnam rapid un contract sau sa accesam un document de la distanta.
400 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version