La cei 97 de ani, maestrul Radu Beligan a început un nou proiect, spectacolul „Nemuritorul”, a cărui premieră este prevăzută pentru începutul lunii februarie, la Teatrelli. Prima lectură pentru spectacolul „Nemuritorul”, în regia lui Dan Tudor, pe un text de Mona Radu, in care Radu Beligan ii are alaturi pe Maia Morgenstern şi Marius Bodochi a avut loc cu câteva zile înainte de Crăciun.

Radu Beligan foto: Simona BuiaFoto: ziarulmetropolis.ro

Potrivit Ziarului Metropolis, in sala cochetă din Piața Lahovari, a avut loc prima întâlnire a echipei care va pune în scenă noul text al Monei Radu, scris pentru Radu Beligan.

„Am primit acest text ca pe un dar în avans de ziua mea. M-a cucerit prin prospețimea lui – teatrul este un organism viu și ca orice organism viu, supus îmbătrânirii”, ne-a spus Radu Beligan, mereu cu o sclipire de entuziasm în ochi când vine vorba de teatru. „Întotdeauna am subliniat importanța tinerilor în teatru – regizori, actori, dramaturgi. Numai cu ajutorul lor fenomenul teatral poate păstra viu interesul publicului. În plus, textul acesta îmi oferă pretextul de a juca din nou alături de minunata Maia Morgenstern, o colaborare care pentru mine reprezintă o bucurie și un privilegiu”, a mai spus el, la masa de lectură.

„Nemuritorul” e o poveste de dragoste în care sunt implicate trei personaje, o femeie și doi bărbați, o călătorie pe un vas de croazieră în jurul lumii, o relație care se naște pe Facebook, o comedie romantică pentru publicul larg.

„Trăim într-o societate intrată, nu se știe când, în zodia depresiei. Copleșit de greutățile cotidiene și de o luptă dinainte pierdută cu sine însuși, omul nu se mai simte în stare să descopere farmecul, bucuria vieții. Pentru cei dispuși să-l descopere, mesajul piesei mele e simplu: viața e frumoasă și merită trăită”, a spus zâmbind Mona Radu.

„Încerc să nu scriu pentru cineva anume pentru că acest mod de a scrie condiționează foarte mult textul de datele interpreților. Însă, în cazul de față, trebuie să recunosc că mi-am croit personajul, în așa fel încât să corespundă cerințelor Maestrului Beligan”, a mai spus ea și ne-a povestit care a fost prima lui reacție după ce a citit textul. „Maestrul e foarte zgârcit cu laudele, chiar atunci când îi place un lucru. Mai mult, are tendința să taxeze, înainte de orice, minusurile. Pentru mine a fost o mare și plăcută surpriză să-l aud, după prima lectură: «O, dar e minunată!»”.

La 97 de ani, Radu Beligan e cel mai fericit, atunci când e pe scenă. Citește mult, aproape tot timpul, sau stă cu gândurile lui. Însă în ziua în care are spectacol e agitat încă de dimineață și de-abia așteaptă să vină momentul.

„Sunt emoționată, sunt fericită, sunt tulburată, sunt mândră pentru că am fost invitată, pentru că am fost aleasă, să fac parte din acest proiect cultural. O să spuneți că sunt vorbe formale, dar nu e așa. O spun din toată inima, e un proiect în care am mare încredere, sunt onorată de a mă afla alături de maestrul Beligan, sunt fericită să fiu alături de Marius, mă tulbură, mă emoționează mă incită acest text, scris de Mona Radu”, a spus Maia Morgenstern, înainte să citească prima replică.

Povestea în care sunt implicate cele trei personaje, Felix, Isabela și Marius, e o invitație în lumea plină de contradicții, vise și tristeți a iubirii. A iubirii care se destramă după 50 de ani de căsnicie. A iubirii care se naște sau reînvie la orice vârstă. Iar ultima replică a piesei, îi aparține, desigur, lui Radu Beligan:

„Femeile… Nu poți trăi fără, dar cu ele nici atât. Viața, moartea… Substantive de genul feminin… E tot ce știm despre ele. Restul, n-a aflat nimeni… Dar toți ne străduim să le mai păcălim o zi. Cui nu i-ar plăcea să fie nemuritor? Fugim de hotarul dintre viață și moarte, dar, ca într-un coșmar, cu cât fugim mai mult, cu atât ne apropiem de el. Ne rugăm, implorăm, conjurăm dumnezeirea… Umilință, amenințări, blesteme, ne pretăm la orice, poate, poate căpătăm încă o zi… Câtă deșertăciune. Cel care ne măsoară firul vieții nu poate fi păcălit nici de cel mai elocvent avocat. Și totuși, fiecare dintre noi are la îndemână secretul. Fiecare dintre noi poate trăi mii de vieți într-o zi. De asta e mai important să ne preocupe mai ales cum, nu cât trăim. Avea dreptate cel care spunea că secretul longevității este iubirea. Cred că suntem pe pământ pentru acest lucru unic: să iubim. Repet adesea celor ce vor să mă asculte: iubiți ce vreți, dar iubiți. Nimic nu e mai dezastruos decât infirmitatea inimii. Viața e o călătorie scurtă. Să încercăm să o facem la clasa I.”