Luni, 12 octombrie 2015, de la ora 18:00, la Institutului Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38, Bucuresti), va avea loc vernisajul expozitiei de pictura „Mate-Realitatea“ a artistei plastice Ana Dinescu. In deschiderea evenimentului, actrita Doina Ghitescu va sustine un performance. Curatorul expozitiei, criticul de arta Ilie Rosianu, va vorbi despre parcursul estetic al artistei si despre mizele lucrarilor, descrise de autoare drept „o organigrama a sufletului prin materie sau mate-realitate“.

Ana Dinescu "Mate-Realitate"Foto: ICR

„O organigrama a sufletului prin materie este o incercare ca fiecare culoare (materia) sa-si gaseasca rostul aproape matematic pe o grila imaginara, intr-o organizare spontana, incercand sa releve spiritul. Merg pe o constructie in care culorile se genereaza una din alta in mod firesc. O incercare de a sintetiza spiritul sau sufletul naturii intr-o forma organizata de texturi. Forma explodeaza si ramane doar labirintul de culori care sparge conturul si formeaza texturi imaginare. Tablourile mele sunt ca un nucleu de natura (si natura umana) contorsionata. Intotdeauna am dorit sa unific forma pura matematica si conceptul realului observabil, abstractul cu concretul, partitionarea pe forme si linii cu absolutul culorilor libere, desenul suprapus pe culoare. (…) vrand sa redau miscarea intricata a sufletului, sau macar o harta, o organigrama a lui, am descoperit, paradoxal, dansul organizat al materiei, ce-l contine si-l poarta – de aceea o organigrama a sufletului prin materie.“ – Ana Dinescu

Ana Dinescu a absolvit In 2007 Universitatea Nationala de Arte Plastice „N. Grigorescu“ din Bucuresti si a studiat, in paralel, in atelierul artistului Andrei Chintila. Are in palmares 13 expozitii, majoritatea personale, in tara si in strainatate. Dupa absolvire a urmat studii de pictura si arte digitale la Berlin si la Londra, revenind in Romania, in 2010.

Expozitia va putea fi vizitata in perioada 12 – 18 octombrie 2015.