Spectacolul Noaptea lui Helver reprezinta Rusia, la Festivalul NETA 2015

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 9 iulie 2015, 14:35 Actualitate | Cultură

Noaptea lui Helver
Foto: TNB
Un spectacol ce promite să ne zguduie sufleteşte, Noaptea lui Helver de Ingmar Vilkvist, autor polonez jucat în toată Europa, montat şi la Sankt Petersburg, la Teatrul academic de dramă "V.F.Komissarjevskaia", sub semnătura unui regizor renumit, Aleksandr Bargman, distins în numeroase rânduri cu cel mai important premiu teatral de la Sankt Petersburg, "Sofita de Aur" şi cu premiul național "Masca de aur", precum și cu alte premii prestigioase, va reprezenta Rusia la Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015, organizat la Teatrul Naţional din Bucureşti (28 august-4 septembrie).

Deşi piesa are o structură de manifest și există tentația de a o transforma într-un spectacol politic, viziunea regizorului s-a concentrat pe latura umană, pe iubirea pentru aproapele aflat în primejdie. O poveste “în doi”. Nu doar o noapte, ci viaţa - într-o singură cameră, asaltată cu sălbăticie de violenţa de afară, într-un spectacol greu, incomod. Cum este adevărul. “Iar acest adevăr, cred, va lovi în spectator – declară Aleksandr Bargman. Și totuși sunt convins că piesa este despre "lumină": ar trebui să ți se facă dor de ochii iubiți, de mâinile iubite, de căldură, de tăcere, de lipsa luminii prea puternice, de muzica preferată, de tăcere...”.

Noaptea lui Helver (2)
Foto: TNB
Construit în maniera teatru-dans, amintind de anii ‘30, prin revigorarea unor sentimente întunecate, în care omul firav, neînregimentat nicicum, este descoperit în faţa vitregiilor timpului, Noaptea lui Helver este un spectacol teribil de actual. Mitocănia şi lăcomia sunt la putere! Manipularea, minciuna şi ipocrizia, ura şi agresivitatea mergând până la exterminare se menţin, cu încrâncenare, pe primele locuri într-o societate cu valori răsturnate.

„Publicul elegant, leneș și relaxat de aici pare să fie scuturat de Bargman printr-un șoc dureros, care-i trezește interesul pentru cele mai acute probleme ale realității noastre” – scrie Peterburgskii teatralinii jurnal.

De la prestigiosul premiu "Sofita de aur", în 2013, până la valul general de aprecieri, atestat şi de Premiul de simpatie a publicului acordat, în acelaşi an, de către societatea "Teatral", regizorului şi celor doi interpreţi - Denis Pianîi și Oksana Bazilevici, Noaptea lui Helver s-a impus ca o realizare artistică deosebită, confirmată şi de consideraţiile criticilor, şi de succesul repurtat oriunde spectacolul s-a prezentat.

La Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015 de la Bucureşti se va juca la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, joi 3 septembrie, de la ora 18.00, într-o unică reprezentaţie. Atenţie deci, număr limitat de locuri!


Citeste mai multe despre   [P] Apeluri pentru expresii de interes pentru finantarea IMM-urilor prin Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate

Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate 2014-2020, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Programul a fost lansat in septembrie 2016 de catre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a accelera accesul la finantare IMM-urilor inovatoare romanesti, prin intermediul unor intermediari financiari (institutii financiare cum ar fi banci sau manageri de fond).

240 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă