"Am aflat - impreuna cu intreaga opinie publica din Romania - ca d-l academician Nicolae Breban socoteste ca doi colegi de-ai nostri, intelectuali publici, d-l Horia-Roman Patapievici si d-l Gabriel Liiceanu, ar trebui sa fie "impuscati". Ne exprimam indignarea cu privire la aceasta afirmatie de o socanta violenta. Consideram ca retorica agresiva, incitatoare la crima, a d-lui Breban ultragiaza deopotriva minima civilitate care trebuie sa guverneze spatiul nostru public, dar si spiritul Academiei Romane", afirma Grupul pentru Dialog Social (GDS) intr-un protest publicat in Revista22.

"Indiferent daca d-l Breban a vorbit despre necesitatea impuscarii colegilor nostri la un post de televiziune si apoi a povestit, mandru de isprava sa, in Academie, ori daca a sustinut asa ceva direct in sedinta Sectiei de Filologie si Literatura a Academiei, vorbele domniei sale sunt ca o piatra aruncata in geamul Academiei, de data aceasta din interiorul ei spre strada.

Academia Romana are datoria sa fie cel mai prestigios aparator al civilizatiei noastre si este inacceptabil ca ura, resentimentul veninos si frustrarea unui academician sa submineze aceasta datorie a institutiei. Nu ne indoim ca societatea romaneasca, mult maturizata fata de inceputul anilor '90, va sti sa se apere in fata pericolului revenirii retoricii vadimiste, chiar daca promotorul acestui regres este un academician. Credem, pe de alta parte, ca Academia insasi se va apara, prin mijloace statutare, de derapajul inafamant al unuia dintre membrii sai.

In aceste conditii, ii rugam pe toti membrii Academiei Romane sa faca tot ceea ce cred domniile lor de cuviinta pentru a apara spiritul si prestigiul institutiei ai carei membri sunt si solicitam conducerii Academiei sa se delimiteze ferm de instigarile d-lui Nicolae Breban. De asemenea, asteptam o pozitie transanta luata, conform statutului (cap. IV, art. 33), de Consiliul de Onoare al Academiei intr-o situatie care "afecteaza principiile morale ale Academiei Romane"",mai afirma GDS.

Vezi pe Revista22 lista semnatarilor protestului GDS

Citeste si: