E o fotografie impresionanta, in care un copil imbracat in blana de urs, din care nu-i iese afara decat capul, imprumuta expresia fioroasa a animalului ramas fara suflet. Ea apartine romancei Alecsandra Raluca Dragoi, care cu fotografia intitulata "Baiat in costum de urs in Romania" e castigatoarea editiei 2015 a concursului "National Geographic Traveller", la categoria "Oameni".

Revista americana premiaza anual cele mai reusite fotografii din domeniile "orase, oameni, animale". "Cu ochii parca sta la panda - ca si cum nu doar corpul i s-ar fi strecurat in blana animalului de prada", scrie Spiegel despre fotografia romancei care locuieste la Londra.

Fotografia a fost facuta la Comanesti unde, conform traditiei de Anul Nou, adultii si copiii se imbraca in blanuri de urs, sperand ca astfel sa alunge duhurile rele. Si intr-adevar, mai sunt inca destule duhuri rele de alungat, in Romania.

Alecsandra Raluca Dragoi locuieste in Marea Britanie, la Londra. Ea a absolvit University of Portsmouth, iar in prezent este masteranda la University of Westminster, dupa cum relateaza Ziarul de Iasi. "Legatura intre mine si fotografie este foarte stransa, fiindu-mi intotdeauna alaturi pe drumul maturizarii", spune Dragoi, intr-un interviu luat de publicatia sus-numita.

"Pasiunea a inceput la o varsta frageda, de la 14 ani. Fiind sustinuta foarte mult pe acest drum de anumite persoane si fiind inconjurata de persoanele potrivite sa imi deschida aceasta cale, am continuat sa duc cunostintele in fotografie la un alt stagiu. Drumul a fost lung, reusind sa ajung sa studiez pana in Marea Britanie, moment in care am reusit sa imi duc cariera la o alta etapa, avand succes in toata lumea".

Intr-adevar, Alecsandra Dragoi mai are in palmares si alt premiu international, numarandu-se printre castigatorii din 2013 ai Sony World Photography Awards . "Ambele imagini de la Sony Awards, cea castigatoare, 'Dansul Ursului' si cea nominalizata, 'Fata in Rosu', au calatorit in toata lumea si au fost publicate peste mari si tari", explica artista fotografa.

Despre performanta ei de anul acesta au relatat editiile online ale unor ziare britanice centrale, printre care Telegraph si Daily Mail, dar si publicatia germana Spiegel.de. Castigatorul Marelui Premiu al Traveller Photography Competition 2015 va fi anuntat pe 14 februarie, la Telegraph Outdoor Adventure & Travel Show, care va avea loc la Londra.

Pe homepage-ul artistei fotografe, http://www.alecsandraralucadragoi.comin care baiatul-urs isi are locul sau de frunte, aflam ca ea are auto-publicate si trei carti: "My sister, my soulmate" (Sora mea, colega mea de suflet), in care se ocupa de problemele cauzate de divort in familiile musulmane si "stigmatizarea de dupa 9/11" a musulmanilor, cu concursul mass-media. A doua carte, "Ritual", documenteaza "diverse aspecte ale culturii romanesti, o tara post-comunista care reuseste sa mentina vie bogatia traditiilor in epoca moderna". Iar cea de-a treia, "Success without borders" (Succes fara granite) este un proiect prin care Alecsandra Raluca Dragoi incearca, pornind de la propriul exemplu, sa gaseasca romani din UK care, prin povestile lor de succes in arta sau in afaceri, sa sparga stereotipul negativ aplicat indeobste romanilor rezidenti in acesta tara.