Centrul Naţional al Dansului Bucureşti a oferit, la aniversarea a zece ani de existenţă, premii de excelenţă în semn de recunoaştere pentru cei care "prin activitate susţinută şi îndârjită au contribuit şi confirmat valoarea pe care arta dansului contemporan o are în societate".

Potrivit Agerpres, Vava Ştefănescu, managerul CNDB, a declarat, la evenimentul desfasurat joi, că organizarea unei asemenea ediţii reprezintă un vis mai vechi al ei şi îşi doreşte ca acest eveniment să se organizeze an de an.

"Nu sunt premii cu 'cel mai bun', sunt premii de excelenţă şi mie mi-a fost teamă de titlul acesta, de cuvântul acesta, dar aşa e, sunt foarte mulţi oameni excepţionali care ar fi trebuit premiaţi în această seară, la prima ediţie, cu ocazia împlinirii a zece ani de la înfiinţarea centrului. Eu nu pot decât să le mulţumesc celor care au făcut ceva ca dansul contemporan în România să se poată structura, atât cât s-a putut el structura în zece ani", a declarat managerul CNDB, Vava Ştefănescu.

Câştigătorii primei ediţii a Premiilor Centrului Naţional al Dansului Bucureşti au fost coregraful şi fostul director al CNDB Ioan Tugearu, coregrafii Mihaela Dancs, Cosmin Manolescu, Alexandra Pirici & Manuel Pelmuş, producătoarea TV, Silvia Ghiaţă, realizatoarea emisiunii "Lumea Dansului" de la TVR, şi fostul director al CNDB, coregraful Mihai Mihalcea.

Cei premiaţi au primit "Trofeul CNDB", unul simbolic, reprezentat de o cărămidă împachetată şi scrisă cu foiţă de aur, simbolistica acestui premiu fiind, potrivit organizatorilor - "fundament, temelie, bază în construirea profesională a domeniului dansului contemporan românesc" -, împreună cu o diplomă personalizată, cu desen şi mesaj, realizate pe sticlă.

"Nu e întâmplător că premiile noastre sunt nişte cărămizi. Principiul este că fiecare om care a făcut şi face ceva în sfera dansului contemporan - nu neapărat performativ -, care vine în contact cu gândirea artei contemporane, construieşte ceva, şi construieşte mai puţin o clădire, construieşte o paradigmă pe care CNDB a reuşit să o stârnească, să o pornească şi să o pună pe picioare în aceşti ultimi zece ani", a mai spus Vava Ştefănescu.

CNDB este o instituţie subvenţionată de Ministerul Culturii, înfiinţată cu scopul de a dezvolta şi promova dansul contemporan. Centrul a fost amplasat, până în 2011, la etajele 3 şi 4 din aripa nordică a Teatrului Naţional. În 2013, Centrul Naţional al Dansului a lansat sala de spectacole Stere Popescu din Bulevardul Mărăşeşti, nr 80-82.