Expozitia care cuprinde o mie de obeicte de aur si de argint ce acopera o perioada de cinci milenii va "vizita" 12 orase din tara, primele fiind Timisoara si Oradea, anunta Muzeul National de Istorie a Romaniei care a gazduit expozitia intre decembrie si aprilie. O astfel de expozitie se tine in Romania doar o data la o generatie, iar cea mai mare astfel de manifestare s-a tinut acum 25 de ani.

Piese din expozitieFoto: Hotnews

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) se pregateste sa itinereze expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei, prin cel putin 12 orase din tara, dupa ce aceasta a putut fi vizitata la sediul muzeului, din Calea Victoriei (Bucuresti), in perioada 19 decembrie 2013 - 23 aprilie 2014.

Pe parcursul celor patru luni in care expozitia a fost gazduita de MNIR, cele peste o mie de piese arheologice au fost admirate de un numar de 11.000 de vizitatori

In prezent, au inceput operatiunile de organizare a expozitiei la Muzeul Banatului din Timisoara, urmand ca vernisajul acesteia sa aiba loc in data de 21 mai 2014.

Expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei va putea fi vizitata la sediul Muzeului Banatului, din Timisoara, in perioada 21 mai - 29 iunie 2014, iar apoi, la o data ce va fi anuntata ulterior, expozitia va fi vernisata la Muzeul Tarii Crisurilor, din Oradea.

Expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei reprezinta incununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergura nationala, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate in Romania in ultimii 20 de ani. Este astfel pentru prima oara cand publicul din Romania are posibilitatea de a vedea, reunite intr-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrariei pre- si protoistorice sau de epoca clasica din colectiile a 31 de muzee din tara.

Unele dintre obiectele incluse in tematica expozitiei se afla in colectia Tezaurului Istoric a MNIR si, prin urmare, pot fi vazute doar la Bucuresti, altele sunt expuse in diferitele muzee de istorie si arheologie din tara, in timp ce o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului in trecut.

Podoabele din aur si din argint, accesoriile vestimentare, armamentul de parada, piesele de harnasament, vesela geto-dacica, dar si tezaure precum cele de la Sancraieni, Peteni, Dragesti, Tasad, Sacalasau, Rociu, Balanesti, ocupa un loc important in cadrul expozitiei, alaturi de numeroase alte asemenea piese din metale pretioase, descoperite pe teritoriul Romaniei.