Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) de pe Calea Victoriei este intr-o stare critica, iar colectiile de arta au stat circa 5 ani in conditii improprii, desi s-au platit pentru consolidarea si reabilitarea cladirii peste 50 milioane de lei intre 2002 si 2006, potrivit unui raspuns furnizat de Ministerul Culturii la solicitarea HotNews.ro. In 2006, lucrarile au fost sistate din lipsa de fonduri, iar acum cladirea se afla in stare mai precara decat in 2002, cand a inceput consolidarea, iar o mare parte dintre spatiile expozitionale sunt inchise, potrivit Ministerului Culturii. Cladirea a fost construita intre 1894-1900 si a fost serios afectata de cutremurele din 1940 si 1977.

Muzeul National de Istorie a RomanieiFoto: Hotnews

Banii au ajuns la firma Romconstruct, detinuta la vremea respectiva de omul de afaceri Vasile Turcu. In plus, muzeul nu are nici acum un sistem de avertizare anti-incendiu. Reprezentantii ministerului spera ca in 2014 sa se realizeze un studiu de fezabilitate si un concurs international de proiecte pentru consolidarea si reabilitarea muzeului. Deocamdata insa nu sunt fonduri disponibile.

"In prezent, 60% din suprafata cladirii in care functioneaza MNIR este improprie pentru desfasurarea de activitati specific muzeale (organizarea de expozitii, depozite, laboratoare de restaurare, spatii pentru activitati cu publicul), conform standardelor in materie. Datorita nefinalizarii lucrarilor, cladirea se afla intr-o stare mult mai precara decat era in 2002, la momentul inceperii lucrarilor de consolidare si restaurare. Din cei peste 8000 mp spatii de expunere disponibili in 2002, mai sunt utilizabili doar cca 2000 mp, iar din cele 60 de sali de expozitie permanenta, mai functioneaza doar doua (Tezaurul Istoric si Lapidarium-ul)", se arata in raspunsul trimis de Ministerul Culturii la solicitarea HotNews.ro.

Totodata, reprezentantii institutiei spun ca muzeul nu are nici acum un sistem de avertizare anti-incendiu, iar colectiile de arta au fost depozitate circa 5 ani in conditii improprii.

"In 2002, patrimoniul a fost strans in graba, si depozitat, fara a fi ambalat sau protejat corespunzator, in spatiile fostelor sali de expozitie, care nu au fost amenajate pentru o asemenea destinatie. Aceste spatii nu aveau asigurate conditii de microclimat si de securitate necesare. De abia din cea de a doua jumatate a anului 2010 s-a trecut la ambalarea patrimoniului si crearea unor depozite sistematice, dar operatiunea este ingreunata atat de lipsa resurselor materiale si umane necesare, cat si de faptul ca in cladirea in care functioneaza MNIR, spatiile disponibile care sa asigure un minimum de conditii de conservare si securitate sunt extrem de putine. Tot dupa 2010 s-a incercat refacerea sistemului de protectie anti-efractie a spatiilor de depozit si s-au remediat gravele lipsuri in ceea ce priveste protectia contra incendiilor sau a exploziilor, dar, pe ansamblu, cu exceptia Tezaurului Istoric, nu s-a putut implementa un sistem functional de avertizare anti-incendiu", se mai arata in raspunsul furnizat de Ministerul Culturii.

Consolidarea muzeului a inceput in septembrie 2002 dupa ce firma Romconstruct, detinuta de omul de afaceri Turcu, a castigat licitatia pentru executarea lucrarilor de construire, valoarea contractului fiind de 9 milioane de lei. Lucrarile trebuiau finalizate in 2007, insa au fost sistate pe 22 decembrie 2006, dupa ce valoarea contractului s-a majorat cu suma de 44 milioane de lei, prin 14 acte aditionale, suma fiind platita integral de Muzeul National de Istorie a Romaniei, potrivit datelor furnizate de Ministerul Culturii.

Desi s-a platit aceasta suma uriasa, pana in septembrie 2006, cand s-au sistat lucrarile, a fost executata doar 40% din lucrare.

"Conform datelor privind executia lucrarilor, pana la data de 22 decembrie 2006, au fost realizate circa 40% din volumul lucrarilor preconizate. Pana la sfarsitul lui decembrie 2006 s-a platit suma de 53.456.437,05 lei", se arata in raspunsul furnizat de Ministerul Culturii.

Cu toate ca s-au platit 53 milioane de lei, firma Romconstruct vroia si mai multi bani. "Firma Romconstruct ne-a actionat in instanta pentru recuperarea contravalorii unor pretinse lucrari, executate dupa data de 22 decembrie 2006, data notificarii de catre MNIR a incetarii activitatilor pe santier. Aceste pretinse lucrari nu au fost achitate, deoarece ele nu au fost prevazute in vreun act aditional si pentru care institutia noastra nu a avut alocatie bugetara. Litigiul s-a terminat prin castigarea procesului de catre MNIR la toate instantele", se mai arata in raspunsul trimis de Ministerul Culturii

Contractul pagubos a fost reziliat in septembrie 2012 cu acordul partilor. Muzeul insa a ramas si cu banii dati si fara lucrarile de consolidare facute. Acum, Ministerul Culturii incearca sa gaseasca bani pentru a rezolva problema.

"Speram ca in 2014 sa se realizeze un studiu de fezabilitate si sa demareze pregatirea unui concurs international de proiecte pentru consolidarea, restaurarea si reabilitarea MNIR. Pentru studiul de fezabilitate vor fi alocati bani din bugetul PNR. Pentru reluarea lucrarilor de consolidare, restaurare si amenajare a MNIR ar trebui realizat un imprumut la o institutie financiara internationala", se mai arata in raspunsul trimis de Ministerul culturii.

Despre colectiile muzeului

Institutia a aparut in 1970, ca cel dintai muzeu de arheologie si istorie din tara. Muzeul National de Istorie ocupa 8.000 mp si reuneste in circa 60 de sali exponate deosebit de valoroase. Parcurgandu-le, putem face cunostinta cu marturii despre prezenta omului pe teritoriul Romaniei inca din paleolitic (600.000 ani - 6.000 ani i.Ch.), cultura materiala si spirituala a geto-dacilor, razboaiele daco-romane si transformarea Daciei in provincie a Imperiului roman, aparitia si definitivarea structurilor de putere ale statului in societatea medievala, domniile fanariote, revolutia burghezo-democratica de la 1848, castigarea independentei, declansarea celor doua razboaie mondiale si intrarea Romaniei sub influenta ruseasca, potrivit datelor de pe site-ul muzeului.

In prezent sunt vizitabile expozitiile permanente Tezaur si Columna lui Traian; Lapidarium (parter), cat si expozitiile temporare din holul central al cladirii.

Despre cladirea muzeului

Cladirea, aflata pe Calea Victoriei nr. 12, a fost construita intre 1894-1900 dupa planurile arhitectului Alexandru Savulescu pentru Posta Romana. Structura cladirii a fost serios afectata de cutremurele din 1940 si 1977, se arata pe site-ul MNIR.