Considerata drept una dintre cele mai importante lucrari despre istoria gindirii politice medievale, Cele doua corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu aparut in colectia „Historia” a Editurii Polirom, in traducerea lui Andrei Salavastru, cu o prefata semnata de William Chester Jordan si postfata de Alexandru‑Florin Platon. Volumul este disponibil si in format electronic.

Cele doua corpuri ale regelui, de Ernst H. KantorowiczFoto: Polirom

Publicata in 1957 si tradusa in numeroase limbi, Cele doua corpuri ale regelui a devenit un ghid pentru mai multe generatii de cercetatori din domeniul teologiei politice medievale.

Ernst H. Kantorowicz elucideaza problema istorica ridicata de figura regelui ce poseda simultan doua corpuri: unul natural, muritor si altul politic, institutional, nemuritor. Facind apel la opere liturgice, imagini si texte polemice, autorul exploreaza teologia politica medievala si modul in care teologii, istoricii si juristii intelegeau functia si persoana regelui, precum si ideea de regat.

Kantorowicz demonstreaza in Cele doua corpuri ale regelui cum anumite axiome ale teologiei politice care aveau sa ramina valabile pina in secolul XX au inceput sa se dezvolte in Evul Mediu tirziu, descriind o transformare profunda a conceptului de autoritate politica in perioada medievala.

„Faptul ca Cele doua corpuri ale regelui, la 57 de ani de la aparitie si la putin peste jumatate de veac de la stingerea din viata a autorului ei, vede, in sfirsit, lumina tiparului si in limba romana reprezinta omagiul adus unui istoric si unei carti care ramin doua dintre reperele cele mai importante ale istoriografiei europene si nord-americane contemporane.” (Alexandru-Florin Platon)

„Kantorowicz a scris o carte extraordinara, poate cea mai importanta lucrare despre istoria gindirii politice medievale, cu siguranta cea mai spectaculoasa din ultimele decenii.” (American Political Science Review)

Ernst H. Kantorowicz (1895-1963), medievist, specialist in istoria politica si intelectuala a Evului Mediu, a predat la University of California, Berkeley, si a fost membru al Institute for Advanced Study, Princeton, New Jersey. A mai publicat Kaiser Friedrich der Zweite (1927) si Das Geheime Deutschland (1933).