Spectacolul de teatru "Marea iubire a lui Sebastian", cu Rodica Mandache, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria si Istvan Teglas in distributie, are prima reprezentatie din anul 2014 duminica, 12 ianuarie, la ora 14:00, la Godot Cafe-Teatru, str. Blanari nr 14.

Marea iubire a lui SebastianFoto: Andrei Petrescu

Accesul in sala de spectacol se face in baza rezervarilor la numarul de telefon 0736414244 sau pe email la rezervari@godotcafeteatru.ro.

"Marea iubire a lui Sebastian" a avut premiera in anul 2010 pe teresa de pe acoperisul Teatrului National Bucuresti, iar in data de 15 ianuarie 2014, spectacolul a fost invitat pentru a reprezenta cultura romaneasca la ICR Berlin. Asadar, bucurestenii vor fi primii care vor asista la un spectacol special care impleteste poezia vremurilor interbelice si controversele amoroase dintre doua destine total diferite, dar unite pentru scurt timp- cel al scriitorului Mihail Sebastian si cel a actritei Leny Caler.

"Cei mai multi dintre recenzentii piesei "Marea iubire a lui Sebastian" vorbesc despre patru personaje. Eli Badica de la Bookaholic adauga celor patru personaje (Leny Caler - Rodica Mandache, Mihail Sebastian - Marius Manole, Stefan Valeriu - Istvan Teglas si Corina - Ana Ioana Macaria) si un al cincilea, tacerea. Din punctul meu de vedere exista doar doua personaje si trei umbre. Leny Caler merge umar la umar de-a lungul intregii reprezentatii doar cu tacerea. Sebastian, Stefan Valeriu si Corina sunt doar niste umbre trasate foarte fin de catre regizor, pentru a echilibra raportul trecut-prezent.Contraponderea muzicala incearca sa anihileze tacerea, fapt ce reuseste pe alocuri. Isi gasesc astfel locul bucati interbelice, Mozart, dar si Metallica.

Asta-noapte l-am visat pe Mihai. Pe Mihai Sebastian. Tanar cum era. Uite-l! Ce tanar e! Eu nu mai sunt. Eu sunt batr... Eu nu mai sunt tanara. Eu m-am incapatanat sa traiesc mult.

Astfel debuteaza reprezentatia, cu replica actritei, ajunsa la varsta senectutii. Marea iubire a lui Sebastian este un spectacol-lectura, un spectacol in care actorii stau asezati si isi citesc replicile. Vocea functioneaza ca unic ghid pentru spectator. Decorul, luminile si costumele trec in planul secund.

Leny Caler (Rodica Mandache) trece in revista momentele esentiale ale vietii si operei lui Sebastian. O face cu candoare, dar si cu multe regrete pe care nu le mascheaza si pe care nici nu vrea sa le mascheze. Marius Manole interpreteaza excelent partitura, fiind deopotriva timid si grav, naiv si genial. Rolul sau starneste curiozitatea spectatorului de a afla ulterior cine a fost omul Sebastian, dar si de a-i citi cartile. Dialogul la distanta (peste timp) intre Leny si Mihai este insotit de replicile personajelor din Jocul de-a vacanta (Corina si Stefan Valeriu). Nici pozitionarea celor patru pe scena nu este intamplatoare. Corina sta in dreapta lui Leny, iar Stefan Valeriu in stanga lui Sebastian.

Gingasie, emotie pura, regret, patos, dar si candoare. Toate aceste ingrediente se regasesc in piesa jucata la Godot. Regizorul Diana Mihailopol a ales foarte bine proportiile acestora. Ce urmeaza? Poate o lectura mai atenta a operei lui Mihail Sebastian. Sau o perspectiva diferita pentru cei familiarizati." (Andrei Zbarnea, Revista Semne Bune)