Ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, a declarat sambata, la Targu-Jiu, ca atat Franta cat si Romania fac toate demersurile pentru ca operele sculptorului Constantin Brancusi sa fie inscrise pe lista UNESCO, informeaza Agerpres.

"Ansamblul monumental de la Targu-Jiu este o opera pe care o datoram geniului creator al lui Constantin Brancusi. Acest ansamblu marcheaza o evolutie a artei monumentale si a sculpturii abstracte. Noul curent initiat de Brancusi este o evolutie in lumea sculpturii, o evolutie in sensul de ruptura de vechile conceptii ale artei. Acest eveniment trebuie sa ne aminteasca faptul ca Brancusi si opera sa sunt mostenire pentru umanitate, o mostenire universala. Romania si Franta sustin includerea ansamblului de la Targu-Jiu in lista patrimoniului mondial UNESCO", a declarat Philippe Gustin, prezent la manifestarile dedicate implinirii a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor", ridicat de Constantin Brancusi la Targu-Jiu.

In data de 27 octombrie, se implinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor". Monumentul este inchinat eroilor neamului, cazuti in Luptele de la Podul Jiului, in batalia din data de 14 octombrie 1916, cand batrani, copii si femei au tinut pe loc trupele germane care vroiau sa ocupe orasul.

Ansamblul monumental a fost realizat pe parcursul anilor 1937-1938, la comanda Ligii Femeilor Gorjene, condusa de Arethia Tatarescu, iar inaugurarea acestuia a avut loc in data de 27 octombrie 1938, informeaza agentia de presa citata. Axa "Calea Eroilor", care cuprinde "Masa Tacerii", "Poarta Sarutului" si "Coloana Infinitului," are o lungime de circa 1,8 kilometri.