Vijay Iyer este unul dintre cei mai inovatori pianisti ai jazz-ului contemporan si va concerta la Sala Radio Joi, 17 Octombrie 2013 in cadrul evenimentului Jazz Night Out organizat de Twin Arts. Vijay Iyer s-a nascut la New York in 1971 din parinti de nationalitate indiana. Incepe studiul muzicii la varsta de 3 ani, timp de 15 ani dedicandu-se viorii. Tot in aceasta perioda descopera si pianul, devenind autodidact la acest instrument. In 2013 Echo Award (Germania) i-a acordat titlul de International Pianist of the Year. Revista GQ India l-a desemnat unul dintre cei 50 cei mai influenti indieni la nivel mondial. A fost nominalizat la premiile Grammy in 2010 la categoria Cel Mai Bun Album de Jazz Instrumental.

Vijay IyerFoto: Jimmy Katz

A cantat alaturi de Rudresh Mahanthappa, Rez Abbasi, Craig Taborn, Steve Coleman, Roscoe Mitchell, Wadada Leo Smith, John Zorn. Este pianist, compozitor, producator si are un doctorat in stiintele cognitive ale muzicii, obtinut la Universitatea Berkeley din California. Este bursier Mac Arthur si a fost numit - Franklin D. and Florence Rosenblatt Professor of the Arts in Harvard's Department of Music" .

In concertul de la Sala Radio, Vijay Iyer Trio (Vijay Iyer-pian; Marcus Gilmore-tobe; Stephan Crump-bass.) vor prezenta cel mai nou album al trio-ului, Accelerando. Acest album a fost votat de catre sute de critici din toata lumea #1 Jazz Album of the Year in 2012.

Dupa Vijay Iyer Trio, pe scena va urca pianistul armean Tigran care isi va prezenta noul album- Shadow Theater in formula de trio. Formula grupului este : Tigran- pian; Sam Minaie- bass ; Arthur Hnatek- tobe.

Programul evenimentului:

Ora 19:00-Acces public

Ora 19:30- Vijay Iyer Trio

Ora 20:30-21:00-pauza

Ora 21:00-Tigran-Shadow Theater

Biletele pentru acest concert se gasesc in reteaua Eventim. Mai multe detalii pe twinarts.ro

Vijay Iyer Trio Live at Winter JazzFest

  • Interviul cu Vijay Iyer:

1. Poti sa imi povestesti putin despre experienta orchestrelor scolare in care ai cantat?

V.I.: Da, este adevarat : desi astazi sunt pianist, am crescut cantand muzica clasica la vioara si am cantat in foarte multe orchestre la scolile unde am invatat. Cel mai bun lucru care mi s-a intamplat facand asta, a fost ca mi-a dat ocazia sa cant cu alti oameni si si m-a facut sa ascult foarte multa muzica. Am cantat lucrari simfonice de la Sibelius, Wagner, Rachmaninoff, Rimisky- Korsakov, Brahms, Mahler si multi altii. Sa experimentez aceasta muzica din interior, nu doar ca ascultator ci ca muzician a fost o adevarata scoala pentru mine ca muzician si compozitor.

2. Multi muzicieni povestesc despre intalniri esentiale cu diversi artisti pe care le-au avut cand erau tineri. Cum a fost in cazul tau ? Crezi ca este posibil sa mai ai si la aceasta varsta asemenea intalniri?

V.I.: Cand aveam 5 ani, o uimitoare companie de dans condusa de coregraful Garth Fagan , a vizitat scoala mea. Acest lucru mi-a schimbat complet viata- Nu vazusem nimic asemanator si nu am uitat niciodata aceasta intalnire. Alta data, cand aveam 15 ani, cativa muzicieni foarte buni de jazz (dar nu faimosi) au cantat cu ansamblul de jazz al scolii noastre. Inregistrarea acelui concert a fost o scoala pentru mine. Astazi incerc sa invat ceva nou de la toti cei pe care ii intalnesc. Sunt norocos sa am in continuare intalniri miraculoase.

3. Poti sa imi descrii putin experienta din jurul proiectului - Holding it Down : The Veteran's Dreams Project?

A fost revelator. A fost o onoare sa colaborez cu tineri veterani din diverse razboaie in care au fost implicate Statele Unite. Curajul lor de a spune adevarul, de a-si elibera cele mai adanci secrete despre tortura interioara pe care o traiesc, a fost ceva nobil si inspirational. Proiectul acesta ne-a implicat in cele mai arzatoare probleme ale zilei: care este relatia noastra individuala cu razboiul si ocupatia? Sunt dronele legitime? Si am ajuns in acest punct facand exact ce facem de obicei : creand comunitati bazate pe auditie si colaborare.

4. Esti nominalizat la Grammy si ai castigat multe alte premii ca muzician. In ce fel aceste lucruri ti-au ajutat cariera?

V.I. : In principal acest lucru deschide usi si creaza oportunitati. Am mereu de lucru pentru ca am devenit putin mai cunoscut in urma acestor premii.

5. In ianuarie 2014 vei deveni profesor la Harvard. Care este scopul tau odata ajuns la catedra?

V.I. : Principalul meu obiectiv este sa dezvolt un nou rol pentru arte, in campusurile culturale in dialog cu stiintele si in serviciul intregii comunitati.

6. Ce diferente esentiale observi atunci cand compari scena de jazz Americana si cea europeana?

V.I. : Sunt mai multe oportunitati sa canti in Europa, desigur. Multe din salile de concerte si diverse evenimente sunt deseori finantate de stat. Acest tip de sprijin "oficial" este mai putin obisnuit in Statele Unite. Cu toate acestea, sa canti in orasele americane poate fi foarte special pentru ca audienta este de multe ori conectata direct la istoria si mostenirea muzicala a jazz-ului.

7. Ai fost numit recent bursier Mac Arthur si ai castigat 625.000 de dolari. Cat de important este pentru tine acest lucru si cum vei folosi aceasta oportunitate pentru proiectele viitoare?

V.I. : Este foarte important ! Acum, pentru cativa ani, ma pot gandi la toate proiectele creative si colaboarile pe care intentionez sa le am, fara sa mai am grija costurilor. Este o oportunitate uriasa pe care sper sa o folosesc si in serviciul altora.

8. Poti descrie procesul creative din jurul albumului Accelerando?

V.I. : S-a intamplat mai bine de 2 ani in urma. A fost inregistrat ca multe din albumele mele- o combinatie intre multa pregatire ( multe concerte cu trio-ul si cautarea celor mai bune piste compozitionale ) si multa spontaneitate incercand noi compozitii si aranjamente neterminate chiar inainte sau in timpul sesiunilor de inregistrare. Nu am avut o agenda sau un plan pentru intregul album- am relizat ca asa este suficient.

9. Vei concerta in Romania pe aceeasi scena cu Tigran, care ne-a marturisit intr-un interviu ca esti unul din pianistii lui preferati. Iti este cunoscuta muzica lui?

V.I. : Da, il cunosc pe Tigran de multa vreme si il admir sincer. A avut cateva lectii cu mine in New York acum cativa ani si am tinut legatura de-a lungul anilor. Este un mare pianist si un compozitor dedicat care creaza muzica foarte speciala cu radacini in folkul tarii sale, Armenia.

Vijay Iyer Trio - jazz baltica 2011