Muzeul National de Istorie va expune in curand 49 de monede dacice de argint care au fost recuperate din SUA, in urma colaborarii dintre autoritatile americane si romane. Monedele descoperite in 2003, ca parte a unui mare tezaur, au parasit teritoriul national in mod clandestin, fiind apoi depistate, in 2011, in cadrul comertului international de antichitati, se explica intr-un comunicat al muzeului.

Koson dacicFoto: MNIR

Cele 49 monede fac parte din singura emisiune dacica de argint, purtand pe revers o legenda scrisa cu litere grecesti, mentionand numele suveranului care a ordonat baterea lor ¬ Koson. Ele au fost batute in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia in jurul anilor 44-29 i Hr. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur, descoperit dupa anul 2003, in urma unor activitati ilegale de detectie si sapaturi desfasurate de membri ai unor retele infractionale, care au activat zona in Sarmisegetuza Regia, ultima capitala a Daciei libere.

Muzeul National de Istorie a Romaniei anuntat ca, in 26 iunie 2013, a avut loc la Consulatul General al Romaniei de la Chicago o ceremonie care a marcat recuperarea si repatrierea din Statele Unite ale Americii a acestor 49 de monede.

Recuperarea si repatrierea monedelor se datoreaza cooperarii judiciare internationale dintre autoritatile romane si americane, Ministerul Culturii, Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe si specialistii de la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Moneda de argint de tip Koson

Moneda de argint de tip Koson

Foto: MNIR

Operatiunea desfasurata in cadrul Acordului de asistenta juridica intre Statele Unite ale Americii si Romania reprezinta o premiera absoluta, deoarece este pentru prima oara cand autoritatile romane reusesc recuperarea unor piese furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal si prezente in comertul international de antichitati de pe piata numismatica americana. Recuperarea si repatrierea celor 49 monede dacice de argint s-a realizat in cadrul prevederilor conventiei UNIDROIT.

In ultimii cinci ani, autoritatile romane au reusit sa recupereze si sa readuca in tara un numar important de piese arheologice si numismatice dacice si grecesti, constand in 13 bratari dacice regale de aur (cantarind 12,633 kg), doua umbones de scuturi dacice regale de parada, 146 monede dacice de aur de tip Koson, 202 monede dacice de argint de tip Koson, 30 monede de aur de tip Lysimachos, emise la Callatis si Tomis, 73 monede de argint si bronz, precum si a unui depozit de unelte si arme de fier dacice, toate provenite tot din zona Sarmizegetusa Regia si a altor cetati dacice din Muntii Orastiei.