Foarte popular in perioada Renasterii si in epoca baroca la cele mai elegante serate muzicale, clavecinul va poate delecta cu sonoritatile sale speciale pe acorduri de Händel şi Haydn in cadrul concertului ce va avea loc miercuri, 15 mai (19.00) la Sala Radio. Concertul este susţinut de Orchestra de Camera Radio ce va avea ca invitată specială pe Cipriana Smarandescu la clavecin.

Cipriana SmarandescuFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Cipriana Smarandescu, artistă care şi-a construit o frumoasă carieră în ţară şi în Italia (ţara sa de adopţie), este câştigătoare a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale.

Licenţiată în clavecin cum laudae la Vicenza şi Bucureşti, Cipriana Smarandescu se bucură de o prezenţă constantă ca solistă în concerte şi recitaluri sau ca membră în diferite ansambluri de muzică de cameră. La clavecin, orgă sau clavicord a susţinut concerte în săli sau la festivaluri de prestigiu din Italia, România, Spania, Austria, Franţa. A interpretat ca solistă numeroase concerte pentru clavecin împreună cu ansamblul Aliusmodum (al cărui membru fondator este) şi cu Orchestra Barocă Italiană.

Evenimentul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Cristian Brancusi, dirijor şi membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio din anul 1990. De-a lungul anilor Cristian Brancusi a asigurat conducerea muzicală pentru sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţii contemporane. Un moment important al carierei sale îl reprezintă concertele susţinute cu Orchestra de Cameră Radio în turneele din Coreea de Sud (2003, 2005), artistul fiind ulterior invitat să dirijeze Orchestra Filarmonicii din Jeonju. Fiind atras de muzica de avangardă, Cristian Brâncuşi dirijează deseori concerte în manifestări de profil ca ”Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi”, ”Worldmusic Days” ş.a. şi a semnat el însuşi compoziţii proprii (lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice).

Programul concertului va propune o calatorie muzicala de la baroc la clasic cu lucrări semnate de HÄNDEL şi HAYDN: G.F.Händel - Concerto grosso op.3 nr.1, J. Haydn - Concertul pentru clavecin şi orchestră de coarde în re major şi J. Haydn - Simfonia nr. 48 - Maria Therezia. Denumirea ultimei lucrări este datorată faptului că se spune că simfonia ar fi fost ascultată de Împărăteasa Austriei, cu ocazia vizitei sale la curtea prinţului Esterhaz, în 1773.

Bilete sunt disponibile pe www.bilete.ro , în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.