Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in Ministerul Afacerilor Externe, va sustine duminica, la la ora 11:00, la Sala Mica a Teatrului National Bucuresti, o conferinta cu tema "Interesul national si actualitatea suveranitatii. Politica externa a Romaniei si paradigma invingatorului" in cadrul programului Conferintele TNB.

Bogdan AurescuFoto: TNB

"Mai este actual conceptul interesului national intr-o lume profund globalizata si acut interdependenta? In ce consta interesul national? Mai este necesara suveranitatea statului si, daca da, cum mai arata ea astazi? Ce este interesul national pentru Romania din perspectiva politicii externe? Care sunt mijloacele prin care interesul national al Romaniei, din unghiul politicii externe, poate fi realizat mai bine, mai eficient? Putem folosi lectiile invatate pana acum din marile dosare de politica externa pe care Romania le-a rezolvat cu bine? Putem vorbi despre - sau construi - o "paradigma a invingatorului" in politica externa a Romaniei? Conferinta Interesul national si actualitatea suveranitatii. Politica externa a Romaniei si paradigma invingatorului va incerca sa dea un raspuns, argumentat, la aceste intrebari." (Bogdan Aurescu)

  • Despre Bogdan Aurescu

Diplomat de cariera, Bogdan Aurescu lucreaza in Ministerul Afacerilor Externe din 1996, incepandu-si activitatea in Directia Juridica si Tratate, ca referent relatii. Intre 1998 si 2003, a ocupat succesiv functiile de consilier in cadrul Cabinetului Ministrului, director adjunct al Directiei Juridice si Tratate, director de cabinet, director al Directiei Juridice si Tratate / Drept International si Tratate, director general al Directiei Generale Afaceri Juridice. In perioada 2003-2004 a detinut, in cadrul MAE, functia de subsecretar de stat - Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar in intervalul 2004-2005, pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

Incepand din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul Romaniei pentru Curtea Internationala de Justitie, coordonand - pe tot parcursul procedurilor - activitatea echipei care a reprezentat Romania in procesul cu Ucraina de la Curtea Internationala de Justitie privind Delimitarea Maritima in Marea Neagra, finalizat la 3 februarie 2009.

Bogdan Aurescu a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE la 4 februarie 2009. In perioada august 2010 - februarie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene, coordonand, de asemenea, Directia Politici de Securitate. In perioada martie - iunie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri globale. Din iunie 2012, este secretar de stat pentru afaceri strategice. Are, in prezent, gradul diplomatic de ministru-plenipotentiar.

Este membru al Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant in Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei, reprezentant supleant al Romaniei la Comisia Dunarii si Arbitru desemnat de Romania in conformitate cu articolul 2 din Anexa VII la Conventia ONU privind Dreptul Marii. Este presedintele Sectiei de Drept International a Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale si al Ramurii Romane a International Law Association (Londra), redactor-sef al Revistei Romane de Drept International, precum si membru al Colegiului de Redactie al revistei Curierul Judiciar.

Bogdan Aurescu este, din 2012, conferentiar universitar in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti (unde a predat sau preda Drept International Public, Drept Diplomatic si Consular, Organizatii si Relatii Internationale, Jurisdictii Internationale, Dreptul Tratatelor si Practica Negocierilor si Dreptul International al Protectiei Minoritatilor). A debutat in activitatea didactica in anul 1998 (asistent universitar 2002-2004; lector universitar 2004-2012). A mai predat sau preda cursuri de Drept International Public si Dreptul Tratatelor si in cadrul altor institutii academice precum Academia Diplomatica/Institutul Diplomatic Roman, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, respectiv, din 2004, cursul de Jurisdictii Internationale la programul de Master de Drept International si European la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti. In iulie 2006 a fost visiting professor la Facultatea de Drept a Universitatii din Hamburg, in cadrul mobilitatii ERASMUS Teaching Staff .

Bogdan Aurescu este doctor in stiinte juridice, specializarea drept, cu calificativul foarte bine si distinctia Summa cum laude, cu teza Conceptul de suveranitate si suprematia dreptului international (2003). A absolvit Colegiul National Sfantul Sava (1992), Facultatile de Drept (1996, cu Diploma de Merit) si Istorie (1998) ale Universitatii din Bucuresti, Institutul Franco-Roman de Dreptul Afacerilor si Cooperare Internationala Nicolae Titulescu - Henri Capitant(1996) si Colegiul National de Aparare din Bucuresti (2000).

In 2002 a primit din partea MAE Diploma de merit pentru contributie de exceptie la activitatea diplomatica a Romaniei. A fost decorat cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler (2002), Ordinul Meritul Diplomatic in grad de Cavaler (2007), Ordinul National Steaua Romaniei (2009) in grad de Cavaler, Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009) si Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter (2013).

Este autor, co-autor sau coordonator al unui numar de 13 volume in domeniul dreptului international, 26 de capitole si studii publicate in carti si volume ale conferintelor internationale de specialitate si peste 80 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate in reviste romanesti si straine, cum ar fi Revista Romana de Drept International, Analele Universitatii din Bucuresti-Seria Drept, Curierul Judiciar, Annuaire Francais de Droit International, The International Journal of Marine and Coastal Law, Helsinki Monitor. Security and Human Rights, European Yearbook of Minority Issues, Revue Hellenique de Droit International, Chinese Journal of International Law.

Ca membru supleant (expert independent) al Comisiei de la Venetia, a fost raportor sau co-raportor pentru 20 de rapoarte, opinii sau studii ale acestei institutii.

Pentru mai multe informatii legate de bilete: 021. 314. 71. 71 (Agentia de bilete a TNB)