Ilinca Dumitrescu, pianista, concertista si muzicolog prezinta duminica, 24 martie 2013, de la ora 11:00, la Sala Media a TNB, conferinta "Clasici ai muzicii romanesti - centenar Ion Dumitrescu (1913 - 1996)", in cadrul programului Conferintele Teatrului National.

Ilinca DumitrescuFoto: TNB
  • Compozitorul si dirijorul Ion Dumitrescu la Teatrul National din Bucuresti (1940 - 1947)

Personalitate de anvergura nationala si internationala a culturii romanesti, un clasic al muzicii noastre, Ion Dumitrescu (1913-1996), compozitor, profesor, muzicolog, dirijor, scriitor, membru corespondent al Institutului Frantei - Academie des Beaux-Arts - si al Academiei "Tiberina" din Roma, este comemorat in acest an la centenarul nasterii sale.

Printre diversele manifestari care vor readuce in prim-plan figura luminoasa a creatorului, se numara si conferinta de la Teatrul National din Bucuresti, un inedit si binevenit moment.

Evocarea va fi completata cu un moment muzical live - piese de Ion Dumitrescu in interpretarea fiicei sale, Ilinca Dumitrescu. Participa Dr. Vasile Macovei - fagotist .

Ion Dumitrescu a fost, intre anii 1940 - 1947, compozitor si dirijor al Orchestrei Teatrului National din Bucuresti. A compus muzica pentru peste 60 de piese din repertoriul national si universal si a colaborat cu nume celebre ale teatrului interbelic, cum ar fi regizorii Ion Sava, Soare Z. Soare si altii.

  • Despre Ilinca Dumitrescu

Personalitate artistica de anvergura internationala, posesoare a unei tehnici de inalta clasa ce ii permite sa abordeze toate stilurile, genurile, scolile si limbajele sonore, necunoscand granite intre clasic si romantic, modern si contemporan, Ilinca Dumitrescu este tipul de artist complet. (Viorel Cosma, in Lexiconul Interpreti din Romania).

Pianista Ilinca Dumitrescu a concertat in orase din 5 continente, 40 de tari, 33 de capitale ale lumii, in importante sali de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea si Mihail Jora in Romania, Stanislav Neuhaus si Iakov Flier la Conservatorul de Stat P.I. Ceaikovski din Moscova, absolvit in 1978 cu distinctia maxima Diploma de Merit. Este detinatoarea celor mai importante premii in tara sa natala (Premiul Academiei Romane -1995, Premiul Institutului Cultural Roman - 2003 etc.), dar si a multor distinctii internationale (printre care Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarieta Italiana, 2005, acordata de catre Presedintele Republicii Italiene).

Activitatea sa artistica se desfasoara in varii domenii: pe langa aceea de pianista concertista (in 1980 devine solista concertista de stat), este si muzicolog (obtine titlul de Doctor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti cu calificativul maxim summa cum laude), pedagog (a predat cursuri de maiestrie in Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia), muzeolog (intre anii 1994 - 2006 a fost director al Muzeului National George Enescu din Bucuresti), realizator si producator TV al emisiunii Ilinca Dumitrescu si invitatii sai (postul de televiziune TvH 2.0).

Detine o discografie semnificativa, in Romania si S.U.A, cu lucrari de Scarlatti (cele 14 Sonate au fost considerate in 1986 de catre International Record Critics Award, reunit la New Yok, printre cele mai bune albume ale anului, stand alaturi de cele ale unor Emil Gilels, Radu Lupu, Murray Perahia, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, cf. articolului Cele mai bune discuri ale anului in Journal de Geneve, 19 iulie 1986), Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu s.a.

Repertoriul sau extrem de vast include concerte cu orchestra (marile opusuri din creatia clasica si romantica), piese de recital solo (printre care programe de autor - Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albeniz, Messiaen, Enescu, Jora), muzica de camera, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii romanesti clasice si contemporane, dar si a creatiei universale din sec. XX - XXI.

De curand, Ilinca Dumitrescu a primit din partea Guvernului francez inalta distinctie Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres, iar in aceste zile, Premiul Forumului Muzical Roman pentru intreaga activitate, dupa o prestigioasa cariera artistica de-a lungul a cinci decenii.

Pret bilet: 16 lei.

Pentru mai multe informatii legate de bilete: 021. 314. 71. 71 (Agentia de bilete a TNB)