Eugen Brote. Destinul frânt al unui luptător național - teza de doctorat a renumitului istoric, este publicată integral după aproape patru decenii și va fi prezentată în premieră la Salonul de Carte Bookfest Timișoara.

Lucian Boia: Eugen Brote. Destinul frânt al unui luptător național Foto: Humanitas

Istoricul Lucian Boia se va intalni cu cititorii duminică, 17 martie, la ora 12:00, la o dezbatere despre „De ce este România altfel?” (discuție omonimă cu titlul penultimei sale cărţi). Discuţia va avea loc în cadrul Salonului de Carte Bookfest Timişoara, ediţia a II-a (14-17 martie 2013), la Centrul Regional de Afaceri Timişoara (Bd-ul Eroilor de la Tisa nr. 22). Pe lângă aceasta scriitorul, alături de Editura Humanitas, au mai pregătit o surpriză vizitatorilor salonului: acesta îşi va lansa la Timişoara cel mai recent volum – Eugen Brote. 1850-1912. Destinul frânt al unui luptător naţional – proaspăt ieșit de sub tipar. La dezbatere vor mai participa și Cătălin Strat (coordonatorul seriei de autor Lucian Boia) și prof. univ. dr. Marcel Tolcea (directorul Muzeului de Artă Timișoara).

Volumul, care apare în cadrul Seriei de autor Lucian Boia a editurii Humanitas, vorbeşte despre agronomul, economistul şi publicistul Eugen Brote, care, ca fruntaş al Partidului Naţional Român din Transilvania, a jucat un rol important în tratativele cu mişcarea naţională slovacă în perioada memorandistă şi a fost proprietarul şi editorul ziarului transilvănean Tribuna. Cu toate acestea nu s-a ştiut nimic despre acesta până în anii ’70. Această uitare era cumva în logica destinului lui Brote, care a sfârşit ignorat de contemporanii săi, ruinat şi învins. Un tânăr Lucian Boia s-a hotărât să scrie o teză de doctorat despre acest om, în ciuda puţinelor informaţii disponibile şi a cadrului metodologic şi ideologic deloc prietenos. Rezultatul, concretizat şi într-un volum publicat cu sacrificii în 1974, dezvăluie marelui public un istoric cu o viziune de ansamblu niciodată coruptă de comanda politică. Confraţilor le dezvăluie un cercetător talentat, care, datorită subiectului şi metodei de investigaţie, era foarte apropiat de microistorie, direcţie de cercetare aflată abia la începuturile sale chiar şi în Occident. Astăzi, scriitorul a decis ca biografia lui Eugen Brote să apară integral şi în forma genuină: nici mutilată de cenzura anilor 1970, nici revizuită în lumina noilor cercetări. Astfel, istoricul matur şi confirmat de opera sa îşi asumă, cu o desăvârşită onestitate intelectuală, o frumoasă şi exemplară scriere de tinereţe în faţa unui public de toate vârstele.

Lucian Boia este unul dintre cei mai de succes autori români contemporani. Opera sa este foarte vastă și variată, cuprinzând numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie).

Bookfest este cel mai important salon de carte din România, ajuns deja la a opta ediţie, singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Anul trecut invitatul de onoare al Salonului Internaţional de Carte a fost Franța, iar publicul a avut ocazia să se întâlnească cu personalităţi importante ale culturii contemporane franceze ca Bernard Pivot sau Michel Houellebecq. Circa 90.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2012 (30 mai - 03 iunie), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice, evenimente interactive). Anul acesta invitat de onoare va fi literatura germană prin participarea Austriei, Elveției și Germaniei în cadrul proiectului Trei țări, aceeași limbă.

Salonul de Carte Bookfest Timișoara este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, și este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș.