La Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38) se va vorbi despre credintele si superstitiile romanesti joi, 21 februarie de la ora 19.00. Dezbaterea moderata de Anca Ionescu ii va avea ca invitati pe Carmen Mihalache Huluta, Muzeul Taranului Roman, Paul Drogeanu, etnolog si Grigore Lese.

Credinte si superstitii romanestiFoto: Afis

" Unii ar spune ca suntem un popor marcat de „fatalitate“... Oare aşa sa fie? Ideea de „superstitie“ este veche, prin superstitio romanii intelegand la vremea lor un obicei religios de prisos, necerut de ritual. Cert este ca, in toate culturile, superstitia se exprima sub forma unor credinte sau practici, iar aceste credinte pot fi colective sau individuale, personale. Psihologii spun ca superstitia este o credinta irationala in faptul ca viitorul e influentat de comportament. Pe de alta parte, sociologii cred ca prezenta mitului si a magiei in viata omului contemporan vine din nevoia unei gestionari atat ideologice, cat si practice a legaturii imaginare cu lumea. Nevoia de irational e un compromis pe care spiritul uman il face cu propriile fantasme, propria dezordine, propriile contradicţii (...)

Nici progresul stiintelor, nici tehnica sofisticata, nici standardele inalte ale civilizatiei si nici chiar o cultura desavarsita nu pot ucide definitiv superstitia. Pentru ca ea se situeaza dincolo de logica si de ratiune si orice tentativa de a o explica in termenii acestora se izbeste de zidul neclintit al convingerii personale. Exista superstitii arhicunoscute, mostenite de nu se stie cand, ivite nu se stie cum, pe care unii le respecta tacit si le transmit mai departe.Exista superstitii moderne, asortate la cotidianul contemporan. Un singur lucru, esential, da viata superstitiei si ii asigura o batranete onorabila: credinta in eficacitatea ei." - argumenteaza tema dezbaterii Carmen Mihalache Huluta.

"Citesti despre crai-nou si, o vreme cel putin, privesti luna noua altfel. Descoperi risipa de sensuri si de gesturi care se facea de sarbatori sau cu ocazia momentelor importante din viata omului si intelegi ca nu esti cu nimic mai bogat decat stramosii." spune Irina Nicolau.