Dan Tapalaga a lansat vineri, la Targul de carte Gaudeamus, cartea "Pretul adevarului. Un procuror in lupta cu sistemul". Volumul are la baza un dialog intre jurnalistul Dan Tapalaga si procurorul Daniel Morar. La eveniment au luat cuvantul Radu Paraschivescu, Cristian Pantazi si cei doi protagonisti ai cartii.

Daniel Morar si Dan TapalagaFoto: HotNews / DP

Comanda aici cartea cu autograful autorului!

"Este o carte cu secvente ecranizabile, cu secvente epocale, din care aflam cum arata mecanismele coruptiei, cum arata strategiile de seductie a celor care vor sa insele, cum arata timorarea, ciclonul politic in toata splendoarea lui si cum se poate opune cineva, in numele adevarului, in numele claritatii diamantine, acestor urgii care vin peste noi. Si vom afla cu aceasta ocazie si ce inseamna sistemul, pentru ca si sistemul este o abstractie convenabila", a descris Radu Paraschivescu volumul lansat vineri.

  • HotNews.ro a transmis LIVE VIDEO TEXT lansarea

Radu Paraschivescu:

Adevarul, care apare si in titlul acestei carti, este un cuvant delicat, si greu de manevrat, si greu de inteles, si usor de transformat in alibi.

Daca Picasso spunea ca arta este minciuna prin care aflam adevarul, cartea scrisa impreuna, prin intrebari si raspunsuri de Dan Tapalaga si Daniel Morar ne arata cum sa facem ca sa dam in laturi perdeaua de confuzie, de fum, de manipulare in asa fel incat sa ajungem pana la urma la adevar.

Un personaj evocat in aceasta carte, un oficial anticoruptie din Austria, a spus ca ne lipseste tranzitia de la retorica la actiune. Suntem foarte buni la capitolul ziceri, suntem sugubati, avem joc de glezne, insa cand vine vorba de a lua taurul de coarne, ne dam seama ca nu este locul nostru in arena.

Daniel Morar este in arena si este omul, nu singurul, dar unul dintre cei mai importanti oameni care fac translatia de la retorica la actiune.

Este o carte cu secvente ecranizabile, cu secvente epocale, din care aflam cum arata mecanismele coruptiei, cum arata strategiile de seductie a celor care vor sa insele, cum arata timorarea, ciclonul politic in toata splendoarea lui si cum se poate opune cineva, in numele adevarului, in numele claritatii diamantine, acestor urgii care vin peste noi. Si vom afla cu aceasta ocazie si ce inseamna sistemul, pentru ca si sistemul este o abstractie convenabila. Cine ne-a invins? Ne-a invins sistemul. Cine ne-a venit de hac? Ne-au venit de hac structurile. Asta este o forma impersonala de eludare a raspunderii, la fel cum spunem "s-a produs o neregula". Nu spunem cine a produs-o, nu aratam cu degetul pentru ca nu stim daca la un moment dat nu o sa avem nevoie de acea persoana.

Aici, in mijlocul dvs, se afla un om care a primit la un moment dat o caracterizare de care am ras, desi poate nu era cazul sa rad. Este vorba de o caracterizare ironica spre caustica a Monicai Macovei care a spus despre Daniel Morar ca este un castravete murat.

Vom deconstrui expresia aceasta si cu ajutorul lui Dan Tapalaga vom afla ce inseamna de fapt acest lucru si cum in spatele acestei stampilari se ascunde de fapt un elogiu, un compliment care nu este deloc gratuit.

Va invit sa cititi aceasta carte, este o carte pasionanta, scrisa cu naturalete, in care Dan Tapalaga are rostul lui, stie cum sa puna intrebarile.

Cristian Pantazi (redactor-sef HotNews.ro):

Am sa incep prin a spune ca ii voi cere lui Margarit, omul care a infiintat Hotnews, sa ii dea lui Dan Tapalaga o amenda. Astazi, timp de 4 ore, nu am facut altceva decat sa citesc aceasta carte, am devenit indisponibil pentru munca mea.

Aceasta carte, care pare a avea o tema aparent arida - anticoruptia - se citeste ca un thriller.

Ea contine, de la primul pana la ultimul cuvant, aplicarea standardelor morale. Despre asta e cartea aceasta.

Lansarea are loc in ziua in care la Bruxelles se negociaza bugetul UE.

Existenta Romaniei tine de aceste standarde morale.

Inchei multumindu-i si lui Daniel Morar.

Dan Tapalaga:

Aceasta carte este rezultatul a 25 de ore de interogatorii, sa stie si domnul Morar cum e sa fii luat la intrebari.

Daniel Morar e printre putinii din sistemul romanesc care merita - aceasta este explicatia simpla.

Pe clientii domnului Morar ii vedem vorbind de dimineata pana seara la televizor, pe Daniel Morar nu prea il vedem. Diferenta e ca ce spune Daniel Morar ramane in aceasta carte.

Daniel Morar a aratat consecventa, a facut o treaba buna vreme de 7 ani si ceva.

Morar este procurorul pur-sange sau procurorul prin definitie. Domnul Gitenstein spunea despre el ca "asa arata, din punctul meu de vedere, procurorul pur-sange."

Domnul Morar, intr-o bulversare a valorilor, este un model, reuseste sa aseze niste repere in societatea romaneasca.

Daniel Morar nu e omul care se multumeste cu putin, e omul care vrea sa faca.

Cred ca pentru noi ceilalti, care nu am avut neplacerea de a fi clientii domnului Morar, trebuie sa afla ca exista si institutii care ne protejeaza.

Daniel Morar:

Va recomand sa cititi aceasta carte, sa vedeti efectiv comportamentul justitiei sau atitudinea justitiei in diverse momente ale ei, din 1990 pana in 2012, momente legate in special de cauzele pe care le-am instrumentat de-a lungul anilor.