Implinirea a 130 de ani de la nasterea pionierului aviatiei romane, Aurel Vlaicu, a fost omagiata duminica, in cadrul unui eveniment desfasurat in sectorul 6 al Capitalei, pe terenul adiacent ruinelor fostului hangar in care aviatorul roman si-a construit primul avion. Pasionatii de aviatiei au avut ocazia de a vedea, in cadrul unei expozitii, piese originale ale avionului Vlaicu I.

Evenimentul a fost deschis de ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, si a fost organizat cu sprijinul Muzeului Aviatiei Romane, Muzeului Militar, Federatiei Romane de Tenis de Masa si Asociatiei Cerdac.

"Iubitorii istoriei aviatice, pasionatii domeniului militar, cetatenii sectorului 6, in special ai cartierului Drumul Taberei, au avut prilejul unic de a vedea exponate de o inestimabila valoare ale expozitiei statice: piese originale ale avionului Vlaicu I, elicea, motorul, o roata, volanul, poze originale, o macheta a avionului, diferite documente si schite. In plus, au fost organizate proiectii video cu singurele imagini pastrate de a lungul timpului, iar pentru copii a fost amenajat un spatiu special in care au putut desena, construi machete de avion si auzi povesti interesante spuse de invitati de marca din peisajul militar si aviatic", se precizeaza intr-un comunicat remis redactiei.

"Este uimitor faptul ca descoperim locuri uitate, care au o valoare si un simbolism aparte. Aici, Aurel Vlaicu si-a concentrat toata inventivitatea si capacitatea creativa. Sunt coplesit si onorat sa particip la un eveniment de care putini isi aduc aminte, inclusiv locuitorii din imprejurimi, eveniment prin care elitele romanesti au demonstrat ca sunt in aceeasi linie, in acelasi pas, in acelasi ritm cu celelalte elite la nivel mondial. Trebuie sa facem orice sa redescoperim aceste locuri, sa le repunem in valoare, pentru ca au o amprenta energetica si culturala aparte", a spus ministrul Corneliu Dobritoiu.

In hangarul de pe terenul Arsenalului Armatei, Aurel Vlaicu a construit primul sau avion, Vlaicu I, cu care a zburat fara modificari in anul 1909, eveniment unic pentru aviatia mondiala.