Festivalul International de Film si Muzica MEDIAWAVE, desfasurat la Komarom in "Cazemata Monostori", la care Romania a fost invitat special in 2009 prin intermediul ICR Budapesta, si-a desemnat castigatorii din cele 75 filme din mai multe tari, sub patronajul regizorului Jiri Mentzel, precizeaza un comunicat al ICR Budapesta.

Romania s-a remarcat prin premiul pentru scurtmetraj care i-a revenit regizoarei Anca Miruna Lazarescu pentru productia Apele tac.

In anii trecuti filmul romanesc a fost premiat prin intermediul creatiilor lui Thomas Ciulei (Podul de flori - 2008), Klara Trencsenyi & Vlad Naumescu (Drumul pasarilor - 2010). De-a lungul vremii Festivalul Mediawave si-a castigat notorietatea internationala, devenind acum, la cea de-a 22-a editie cel mai cunoscut festival de film din Ungaria, extinzandu-si reputatia si asupra orasului Gyor, locul unde s-a desfasurat pana acum doi ani cand autoritatile locale n-au mai dorit sa gazduiasca festivalul.

Mediawave a oferit pentru prima data un Premiu Special, care i-a revenit ICR Budapesta pentru colaborarea de exceptie si pentru modul in care promoveaza filmul romanesc in Ungaria.

ICR Budapesta participa anul acesta pentru a patra oara la acest Festival, sprijinind constant prezentele romanesti si asigurand vizibilitatea muzicii si a artei cinematografice din Romania prin participarea cineastilor romani la concursurile de gen si a unor grupuri romanesti precum Sorin Apan si Minisatul Sf. Andrei (2010), Shukar Collective (2011) sau Ana-Cristina alaturi de grupul L'Entourage si in performance-ul "Cafes & Citizenry" (2012).