Concertul Orchestrei Naţionale Radio de vineri, 24 februarie 2012, ora 19.00 are in program doua lucrari muzicale foarte cunoscute si apreciate de publicul meloman: Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 16 de E. Grieg şi Simfonia Manfred, op. 58 de P. I. Ceaikovski. Pe scena Salii Radio se va afla in calitate de solist al concertului pianistul rus Dmitri Alexeev, informeaza Formatiile Muzicale Radio. Cunoscutul dirijor Cristian Mandeal, revine pe scena Sălii Radio la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în România, cât şi în străinătate. A studiat la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia, completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan 1980) şi München (Sergiu Celibidache 1990). A fost dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", ediţia 2001 şi 2003.

Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii "George Enescu" (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. În străinătate Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) și la Orchestra Naţionala Bască - San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la “Orchestra Haydn” din Bolzano e Trento (2000 – 2003); Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei “Halle” Manchester (2003 – 2008) - primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a realizat Opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari 2005). Din 2008 este Preşedintele “Societăţii George Enescu” din Londra. Este membru dar şi preşedinte în juriile unor concursuri internaţionale de dirijat. Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal o reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Pianist de excepţie ale cărui concerte au fost îndelung aplaudate pe importante scene din lumea întreagă, Dmitri Alexeev a studiat la celebrul Conservator din Moscova, sub îndrumarea pianistului Dmitri Bashkirov. Şi-a câştigat notorietatea susţinând concerte alături de Orchestrele Filarmonicilor din Berlin, Israel şi Sankt-Petersburg, alături de Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra din Philadelphia, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra din Paris, Orchestra Bavareză Radio din München şi cele cinci orchestre londoneze. Discografia sa este impresionantă şi cuprinde concertele pentru pian şi orchestră de Grieg, Rahmaninov, Schumann, Prokofiev, Scriabin, Şostakovici, Medtner, lucrări pentru pian solo de Chopin, Brahms, Schumann şi Liszt, integrala preludiilor de Rahmaninov, aceasta din urmă fiind distinsă cu premiul Edison, în Olanda.

Dintre artiştii alături de care a urcat pe scenă amintim pe V. Ashkenazy, P. Boulez, M. Jansons, A. Pappano, G. Rojdestvenski, Y. Temirkanov, T. Thomas, K. Tennstedt sau D. Gatti. Talentul său muzical a fost răsplătit cu premii în competiţiile: „Marguerite Long” (1969), „George Enescu” (1970), „Ceaikovski” (1974) şi „Leeds” (1975).

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.