Expoziţia City Cultures in Focus, semnata de artistul vizual român Iosif Kiraly, se va deschide pe 13 ianuarie 2012 la galeria DEPO din Istanbul. Expozitia, parte din proiectul City Cultures in Focus, s-a desfasurat pana acum in orasele Bucureşti, Ferrara, Hanovra, Istanbul, Cracovia, Milano şi Viena.

In cadrul vernisajului expozitiei, artistul va prezenta o incursiune în activitatea sa recentă. Un loc central în prezentare îl va avea proiectul multidisciplinar „Ro_Archive” de documentare fotografică şi analiză critică a schimbărilor din mediul urban românesc, informeaza ICR Istanbul. Proiectul este iniţiat în 2010 şi coordonat de Iosif Kiraly şi constă în fotografierea şi arhivarea spaţiilor publice şi stilurilor arhitecturale apărute după 1989 în oraşele României: http://roarchive.ro/. Din echipa acestui proiect fac parte artişti vizuali, curatori şi sociologi. Iosif Kiraly este co-fondator al Departamentului de Fotografie şi "Time-based media" din cadrul UNArte (Universitatea Naţională de Arte).

Expoziţia din Istanbul este parte din proiectul City Cultures in Focus organizat de un colectiv coordonat de fundaţia X-Change Viena şi care are printre parteneri UNArte Bucureşti.

Proiectul a fost organizat în două etape:

1) 200 de camere foto au fost distribuite celor care s-au înscris în fiecare localitate pentru a face instantanee care să reflecte cultura urbană locală. Un juriu format în fiecare oraş din 3 artişti şi specialişti locali şi 3 artişti care au vizitat oraşul cu această ocazie au selecţionat câte 5 fotografii în mod independent. http://www.x-change.at/CCiF/cityviews.html

2) Fotografi din alte oraşe decât cele în focus au fost invitaţi pentru un scurt sejur pentru a fotografia oraşele alese (cu condiţia să nu le fi vizitat anterior).

Rezultatul combinat al acestor etape este prezentat într-un proiect curatorial de expoziţie itinerantă, Istanbul fiind parte din circuit. Expoziţia va dura 3 saptămâni, marcând şi începutul unei colaborări pe termen lung între ICR Istanbul şi DEPO Gallery care va găzdui în cursul anului expoziţia din programul ICR Fostering Artistic Practices - transmite ICR Istanbul.