Luna ianuarie va aduce pe scena Salii Palatului din Bucuresti doua spectacole de balet in interpretarea a doua renumite corpuri de balet: "Spargatorul de nuci", de Piotr Ilici Ceaikovsky cu Saint Petersburg State Ballet on Ice si "Lacul Lebedelor" de P.I.Ceaikovski cu Ansamblul de balet a Teatrului municipal din Kiev.

Baletul "Spargatorul de nuci"Foto: Sala Palatului

Celebrul balet pe gheata rusesc „Saint Petersburg State Ballet on Ice” revine la Bucuresti in data de 19 ianuarie 2012 cu spectacolul "Spargatorul de nuci". Saint Petersburg State Ballet on Ice, considerata una dintre bijuteriile Rusiei nu vine la Bucuresti pentru prima oara. Celebra trupa de balet a mai vizitat tara noastra si de fiecare data acest show a incantat si uimit publicul roman cu superbele povesti puse in scena de catre acestia imbinand intr-o maniera unica aranjamentul simfonic al muzicii cu coloritul costumelor si maiestria balerinilor.

Aceasta productie de succes a fost gazduita pana acum de peste 7000 de scene, din toata lumea: din SUA si Canada, pana in Olanda, Germania, Portugalia, China, Taiwan si Coreea, exemplele putand continua la nesfarsit, deoarece, in fiecare an ei se reintorc in locurile unde au performat deja si repeta cu succes aceasta forma de spectacol, ducand-o pana la rangul de opera de arta.

Prima punere in scena a acestei povesti a fost in 1892, la Teatrul Mariinsky din Petersburg. De atunci, cei mai experimentati patinatori din lume ofera publicului mostre ale talentului patinajului si baletului imbinate cu muzica sublima a lui Piotr Ilici Ceaikovsky. Compania Saint Petersburg State Ballet on Ice a fost pioniera ideii de balet pe gheata. Era pentru prima data in lume cand un balet clasic in costume clasice de balet era pus in scena pe un patinoar instalat pe scena unui teatru.

Cel de-al doilea spectacol asteptat de iubitorii baletului este adus de vestitul Ansamblul de balet a Teatrului municipal din Kiev in data de 29 ianuarie 2012 de la ora 19,00. In "Lacul Lebedelor" vor evolua in rolurile principale balerinii: Natalia Matsak (Odette /Odile), Denis Nedak (Siegfried), Nichita Suchorucov (Vulturul) alaturi de alti 42 de balerini ai ansamblului.

Ansamblul a fost fondat in 1980 de celebrul coregraf din fosta URSS Vahtang Vronskii., sub titlul « Baletul clasic din Kiev ». In anii 1989-2005 colectivul a fost condus de marele maestru al baletuliui ucrainean , laureat a premiului Vatlav NejinskyI a Academiei franceze de dans,laureat a diferitor concursuri internationale de balet, artist a poporului din URSS Valerii Covtun (1944-2005). Din 2005 maestru de balet al trupei este Victor Litvinov. Principala directie a activitatii artistice este indreptata spre popularizarea si pastrarea celor mai faimoase balete clasice si crearea noilor productii.

In repertuarul colectivului sint mai mult de 30 de balete, si diferite programme de concert ca Lacul Lebedelor, in versiunea maestrului V.Kovtun, Spargatorul de nuci, Frumoasa din padurea adormita de P.Ceaikovski, Giselle de A. Adam, La Baiyadere, Don Quijote, de L. Minkus, Cenusereasa, Romeo si Julieta de S. Prokofiev, Bolero de Ravel, Spartacus de A. Haciaturean , Carmen-suite de J. Beze, Carnavalul animalelor de C.Saint-Saens, Maugli de A. Gradski, e.t.c.

In componenta colectivului sint mai mult de 60 de dansatori , absolventi a diveritor scoli de balet din KIEV, MOSCOVA, SANT –PETERSBURG si alte orase.

Prim solistii, solistii colectivului – sint artisti tineri, talentati, laureati a concurselor internationale.

Pe parcursul anilor colectivul a participat la festivaluri de dans si a fost in turnee pe toate continentele.

Directorul artistic a Baletului Clasic din Kiev este Tatyana Borovic.

Pretul biletelor variaza in functie de categorie, dupa cum urmeaza: - 300 lei (categoria VIP), 250 lei (categoria 1), 200 lei (categoria 2), 150 lei (categoria 3), 100 lei (categoria 4), 50 lei (categoria 5).

Biletele pot fi achizitionate prin reteaua www.eventim.ro