Regizorul Liviu Ciulei, care a incetat din viata in noaptea de luni spre marti, la Munchen, la varsta de 88 de ani, va fi incinerat in orasul german, urmand ca cenusa lui sa fie adusa in tara, a declarat regizorul Stere Gulea, care a luat legatura cu familia lui Ciulei, potrivit Mediafax. Data la care va avea loc ceremonia de incinerare la Munchen nu a fost inca stabilita, a mai spus Stere Gulea, ruda prin alianta cu Ciulei. Fiica lui Stere Gulea, Alexandra, este sotia lui Thomas Ciulei, fiul regretatului om de teatru. Stere Gulea declarase inca de marti ca Liviu Ciulei si-ar fi exprimat dorinta de a fi incinerat.

Liviu Ciulei a murit marti, la varsta de 88 de ani, el fiind internat intr-un spital in Munchen din cauza mai multor probleme de sanatate. Regizorul, care locuia si la Munchen si la Bucuresti, plecase cu sotia sa in Germania in luna iulie.

Nascut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti, apoi arhitectura. A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in "Visul unei nopti de vara" la Teatrul Odeon din Capitala. Ulterior s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash. Liviu Ciulei a fost director onorific al Teatrului Bulandra.

Cariera spectaculoasa a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat in calitate de regizor, actor sau scenarist, precum si numeroase spectacole de teatru, unde si-a pus semnatura ca regizor, scenograf sau actor, aceste productii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distinctii prestigioase.

La experienta de regizor, actor, scenograf si scenarist s-a adaugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupand aceasta pozitie, timp de zece ani, pentru Teatrul "Bulandra" din Bucuresti, dar si pentru Teatrul "Tyrone Guthrie" din Minneapolis.

De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la doua universitati prestigioase: Columbia University si New York University.

Printre distinctiile obtinute de Liviu Ciulei, se numara premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru "Padurea spanzuratilor", Globul de Cristal, la Karlovy Vary, in 1969, pentru filmul "Valurile Dunarii", premiul UNITER, in 1996, premiul de excelenta UNITER, 2001, premiul de excelenta in cinematografia romana, 2002.