Un proces împotriva lui Elon Musk, acuzat de investitori că a scris un tweet fraudulos, urmează să se deschidă marți la San Francisco, după ce un judecător a respins vineri o cerere a avocaților șefului Tesla de a transfera cazul în afara Californiei, potrivit AFP.

Elon MuskFoto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

Cazul datează din vara anului 2018, când Elon Musk afirmase într-un tweet că dispune de fonduri suficiente pentru a scoate Tesla de pe bursă, mesaj care a făcut ca prețul acțiunilor să oscileze brusc timp de câteva zile.

Pe 10 august, a fost depusă o plângere împotriva directorului companiei pentru că a „manipulat în mod artificial prețul acțiunilor Tesla cu scopul de a ruina complet investitorii” care mizau pe scăderea prețului acțiunilor.

Patru ani și jumătate mai târziu, ultima barieră în calea procesului pare să fi fost înlăturată.

Potrivit instanței, judecătorul Edward Chen a refuzat să transfere cazul în Texas, statul american în care Elon Musk a mutat sediul Tesla, iar selecția juriului urmează să înceapă marți.

Apărarea a susținut că multimiliardarul nu ar putea obține un proces imparțial în San Francisco, unde a cumpărat Twitter la sfârșitul lunii octombrie și a fost criticat pe scară largă pentru deciziile sale, de la politica de moderare a conținutului platformei până la concedierile în masă.

„În ultimele luni, mass-media locală a saturat acest district cu povești tendențioase și negative despre domnul Musk”, au declarat avocații într-un dosar depus săptămâna trecută.

Edward Chen, pe de altă parte, a declarat vineri că un juriu imparțial ar putea fi convocat în orașul californian, menționând că „domnul Musk are o mulțime de fani pe aici”, potrivit Bloomberg.

Într-o hotărâre anterioară legată de acest caz, judecătorul a constatat că infamul tweet din 2018 poate fi considerat „fals și înșelător”.

Mesajul scurt al șefului Tesla i-a adus deja multe probleme cu autoritățile.