Francois Fillon, premierul francez, ia in calcul ipoteza unui esec al lui Barroso in fata Parlamentului European, a declarat un ministru din cabinetul de la Paris, potrivit Le Monde. Este o ipoteza care reapare cu putin timp inainte ca Jose Manuel Barroso sa se prezinte pentru validarea nominalizarii pentru un al doilea mandat in fata eurodeputatilor, probabil pe 16 septembrie.

Barroso apare marti si miercuri in fata grupurilor politice din Parlamentul European, in audieri cu usile inchise pe marginea programului sau pe urmatorii cinci ani, si tocmai acum reapare numele lui Francois Fillon ca un posibil inlocuitor al portughezului in fruntea Colegiului Comisarilor. Joi, 10 august, grupurile politice din PE vor decide daca il vor valida pe 16 septembrie pe Barroso pentru un al doilea mandat.

"Francois Fillon ia in calcul ipoteza unui esec al lui Barroso", spune un ministru citat de Le Monde. "Nu este o idee idioata, insa realizarea ei este putin probabila", a spus acesta. Pe de alta parte, un diplomat de rang inalt citat de aceeasi publicatie sustine ca sansele lui Barroso de a fi ales presedinte al Comisiei pe 16 septembrie sunt de 70%, in caz contrar totul fiind posibil.

"Toti pot face speculatii", a fost replica purtatorului de cuvant al lui Barroso, Johannes Laitenberger, citat de EurActiv.com, care sustine ca Barroso nu este ingrijorat din cauza unor astfel de speculatii si ca, in aceasta perioada, este "ocupat in pregatirea intalnirii cu grupurile politice din Parlament".

"Presedintele Barroso este unicul candidat care a fost numit in unanimitate de cei 27 de sefi de stat", a reamintit Laitenberger.

Barroso insa intalneste opozitie in PE, in ciuda sustinerii deschise a grupului crestin-democratilor. Cel mai puternic contestatar al sau este Daniel Cohn Bendit, co-presedintele grupului verzilor din PE, insa lui i se asociaza si socialistii. Totusi, acestia din urma nu au prezentat un candidat propriu - desi indica o preferinta pentru belgianul Verhofstadt -, iar mai multi lideri europeni socialisti - Brown, Zapatero - si-au exprimat clar sustinerea pentru un nou mandat al portughezului.