O prima concluzie a dezbaterii intre finalistii la Presedintie a tras-o, in timpul emisiunii, chiar unul din ei: "Nu s-a facut gaura in cer!", a spus Adrian Nastase. Asa este. Pana la urma, aceasta dezbatere, care se anunta drept un veritabil meci de K1, a fost una cat se poate de civilizata si de corecta.

Traian Basescu a renuntat la excesele care i-au caracterizat campania electorala si care l-au facut sa piarda puncte importante, probabil la sfatul consilierilor sai. Ba chiar si-a recunoscut gafele: "eroarea mea!", a spus candidatul D.A., atunci cand a fost chestionat de C.T. Popescu cu privire la afirmatia privitoare la cei "20% dintre romani care sunt homosexuali".

intr-o schimbare evidenta de mesaj, Basescu a fost un candidat care a afisat siguranta, cu un discurs construit pe fraze scurte si simple si care a incercat sa atinga coarda emotionala a electoratului in mai multe randuri.

Daca de aceasta data Basescu a crescut prin temperarea discursului de pana acum - unul prea agresiv, prea orientat catre scandal pentru un presedinte - de partea cealalta Nastase a avut de castigat tocmai mergand pe aceeasi linie pe care a adoptat-o de-a lungul intregii campanii: un discurs rational, echilibrat, bazat pe experienta de prim-ministru, chiar daca uneori prea elaborat.

In oglinda era "un fost comunist"

Momentul de ruptura al emisiunii a fost cel al "oglinzii" in care s-a uitat Basescu pentru a constata ca poporul roman a ajuns sa aleaga "intre noi, doi fosti comunisti". A fost momentul in care Basescu a incercat sa-si creeze un avantaj de natura emotionala. "Oglinda" lui Basescu s-a vrut a fi un fel de "calugar Vasile" al lui Constantinescu din 1996.

Momentul de "sinceritate" lansat de Basescu ar fi fost foarte aproape de a atinge "tinta", adica sufletul telespectatorului, daca afirmatia citata mai sus nu i-ar fi naruit mesajul de campanie de pana atunci. Pana miercuri, Basescu a folosit in nenumarate ocazii termenul de "revolutie" insistand ca la aceste alegeri "fostii comunisti" trebuie eliminati de la Putere.

El a tinut astfel, printr-un mesaj oarecum desuet, extras din "zorii" anilor '90, sa-si apropie atat electoratul dezamagit al fostilor taranisti, cat si pe cel al liberalilor, nu prea incantanti ca sunt nevoiti sa voteze un social-demo-crat.

Or miercuri seara, prin doar cateva cuvinte, Basescu s-a extras singur din randurile "revolutionarilor" capabili sa creeze "o noua Romanie" si si-a pus, cu mana lui, o noua eticheta: "fost comunist"! Faptul ca apartenenta la fostul PCR nu mai are nici o relevanta n-are insa nici o legatura cu brusca si surprinzatoarea atitudine a lui Traian Basescu.

Momentul "oglinzii" a fost si unul care detensionat relatiile intre cei doi concurenti, pe care i-am vazut apoi, timp de circa 10 minute, adresandu-se fara formalisme ("Adriane!", "Traiane!"), ca doi vechi cunoscuti care stau de vorba fara patima, departe de milioanele de ochi atintiti asupra lor.

Bila alba, bila neagra pentru filmulete

Daca in privinta prestatiilor celor doi candidati parerile pot fi impartite, in schimb in ceea ce priveste materialele filmate furnizate de staff-urile de campanie, doua la numar pentru fiecare candidat, Nastase a fost peste Basescu.

N-o spunem noi, ci chiar analistii favorabili indeobste candidatului Opozitiei, care s-au pronuntat in acest sens intr-o analiza a dezbaterii, imediat dupa incheierea ei, pe un alt post de televiziune. "Filmat gresit, mai mult cu spatele, am vazut numai ceafa si chelie...

", au spus analistul Stelian Tanase si regizorul Alexandru Darie la Realitatea TV in legatura cu primul calup de material filmat al lui Traian Basescu. Clipul acestuia a fost unul corect electoral, dar care n-a iesit cu nimic in evidenta, cum au fost clipurile foarte bune de la locale, dupa cum au observat cei doi citati mai sus.

Staff-ul lui Nastase a preferat in schimb o insiruire de imagini inedite ale candidatului, impreuna cu sotia si cei doi copii, fara cuvinte, pe un fond muzical bine ales, decupate parca din campaniile profesioniste americane, care promoveaza familia ca fiind una din cele mai importante valori.

La cel de-al doilea material filmat, aceeasi situatie: staff-ul lui Basescu a ales un clip "corect", dar prin nimic deosebit, in care figurile folosite in afisele si in machetele electorale spuneau un text invatat pentru a-si promova candidatul. "Lipsa de naturalete", au observat, cu parere de rau, analistii.

La polul opus, staff-ul lui Nastase a lansat un "cine-verite" - expresia ii apartine regizorului Darie - adica o succesiune de mesaje neregizate, emise de oameni simpli.

Doua "bile albe" pentru scenaristii acestui clip: una pentru abilitatea de a localiza sustinatorii lui Nastase undeva in Ardeal (considerat de Basescu un "fief" al lui), cealalta pentru abilitatea de a folosi un decupaj dintr-un discurs al lui Ion Iliescu si implicit priza acestuia incontestabila la mase anuntand "victoria lui Nastase".

Pe cine a vrut sa atraga Basescu?

Duminica, la vot, va fi, probabil, o lupta stransa si singura dezbatere directa intre Nastase si Basescu din aceasta campanie nu va schimba parerile uneia sau celeilalte dintre tabere, care sunt deja convinse de calitatile sau defectele fiecarui candidat. Va conta in schimb mult in decizia pe care o vor lua nehotaratii.

Din punct de vedere al strategiei, emisiunea de miercuri seara de la TVR a scos in evidenta doua tendinte distincte. Nastase, beneficiind si de avantajul primului loc in turul I, a fost constant si s-a mentinut pe aceeasi linie a discursului avut pe tot parcursul campaniei. Basescu a recurs la o tactica riscanta: schimbarea mesajului pe linia de "finis".

A renuntat la atacurile virulente lansate asupra contracandidatului sau exact in momentul de maxima intensitate a campaniei, cand ar fi putut culege roadele intransigentei sale. A renuntat la accentele revolutionare, inscriindu-se benevol in marea masa a "fostilor comunisti". A admis ca unele din declaratiile sale care au facut valuri in campanie au fost "erori" sau "glume".

Tactica de atragere a votantilor PSD? Raspunsul nu ni-l poate da decat rezultatul votului de duminica.