Candidatul PNL-PD, Traian Basescu, si cel al PSD+PUR, Adrian Nastase, s-au confruntat miercuri seara in prima si ultima dezbatere publica a acestei camapanii, la TVR 1.

Discutiile, foarte dure in unele locuri, au vizat atat probleme legate de atributiile viitorului presedinte, dar si tema negocierilor cu UE, cele de constituire a unei noi majoritati parlamentare, si chiar pasiunea de vanator a lui Nastase.

Basescu: "Nu suntem interesati de aliante"

"Nu suntem interesati de aliante", a raspuns Traian Basescu primei intrebari legate de o posibila colaborare cu PRM. "Eu sunt candidat la functia de presedinte al Romaniei. Nu ma intereseaza sa imi grevez mandatul de presedinte cu negocieri facute inainte de ziua votului. Doresc sa fiu un presedinte liber de orice obligatii.

Din acest motiv, aliatul meu pentru turul doi este orice roman care doreste sa schimbe puterea totalitara pe care o exercita PSD in momentul de fata", a aratat el.

Mai mult, Nastase a precizat raspunzand unei intrebari, ca desi a formulat o plangere penala impotriva liderului PRM care a publicat mesaje injurioase la adresa sa, a considerat ca acesta trebuie sa participe la primul tur al alegerilor, si sa nu se retraga din cursa.

C.T. Popescu: Cine minte?

Un schimb de replici intre redactorul-sef de la Adevarul si Traian Basescu a urmat unei intrebari puse de CT Popescu candidatului Aliantei, legate de motivele invocate de Stolojan pentru retragerea din politica.

Confruntand declaratii mai recente si mai indepartate ale liderului liberal privind retragerea din cursa prezidentiala "exclusiv din motive de sanatate", cu cele ale lui Basescu legate de un posibil santaj la care presedintele PNL ar fi fost supus, el a vrut sa afle "cine dintre dv. minte si cine spune adevarul?". "Deocamdata, dv. trunchiati realitatea declaratiei mele.

Starea de sanatate a dlui Stolojan a fost accentuata de presiuni si un asa-numit santaj", a raspuns Basescu. Si a continuat citand declaratii din stenogramele publicate de media in care sunt mentionate presiuni puse la cale de partidul de guvernamant impotriva sa. Cristian Tudor Popescu l-a intrerupt cerandu-i sa revina la "santajele asupra lui Theodor Stolojan". Raspunsul nu l-a multumit pe C.

T. Popescu, care a calificat prestatia sa drept "intristatoare". "Deci, ori dvs, ori Theodor Stolojan este un mincinos, deci ori dvs ori cel care va sustine, potrivit declaratiei lui, in curtea prezidentiala, este un mincinos". Replica a venit promt: "Dle Popescu, eu cred ca dvs dezinformati si va faceti meseria de propagandist al PSD".

Dupa un alt schimb de replici pe tema cine minte, Basescu i s-a adresat din nou jurnalistului: "Abtineti-va, mai mult ati pus o intrebare si v-am dat un raspuns, dandu-va proba cum se fac santajele". "Sa fiti sanatos", a incheiat schimbul de replici CTPopescu. "In conditiile astea nici nu stiu daca trebuie sa mai folosesc dreptul la replica", a venit raspunsul lui Nastase.

"Nu aveti nevoie pentru ca aveti un sustinator aici", a comentat Basescu. "Cei care ne urmaresc acum probabil ca sunt dezamagiti, vor trece poate pe un alt canal de televiziune. Mi se pare inadmisibil ceea ce face dl Basescu.", a intervenit condescendent Nastase.

"In primul rand foloseste ca surse niste documente care nu sunt autentice, am spus de nenumarate ori acest lucru si vine acum si repeta aceste lucruri. In al doilea rand, in loc sa discutam despre niste chestiuni care sunt importante pentru cei care ne privesc, cei care vor vota, intra intr-o discutie jenanta, iar in ceea ce priveste documentele, unele, stie foarte bine dl.

Basescu, cel referitor la violatori s.a.m.d. (injurii cuprinse in fluturasii murdari prezentati de Basescu) a fost publicat in Romania Mare si nu are nici un fel de legatura cu noi. Iar campania murdara sunt absolut impotriva ei, dar daca ar fi fost cazul, va dadeam si eu nenumarate exemple de campanie negativa, de campanie murdara.

Cred ca trebuie sa ne schimbam mentalitatea cu totii", si-a incheiat Nastase interventia.

Relatia cu Biserica si Dumnezeu

Intrebarea lui Nastase adresata lui Basescu s-a referit la relatia sa cu Biserica, pornind de la o afirmatie a candidatului PNL-PD facuta la o emisiune televizata in care afirma: "Nu am nevoie de preoti ca sa simt catre Dumnezeu, nu am nevoie de intermediari". "Cum veti reusi sa fiti presedintele unei tari 99% crestine?" a fost intrebarea lui Nastase.

Apreciind ca interpretarea spuselor sale a fost "gresita", a explicat: "Ca sa ajungi la Dumnezeu - si eu am avut o meserie in care n-am avut biserica pe nava - trebuie sa crezi in Dumnezeu, in primul rand. Este conditia obligatorie. Nu-i neaparat nevoie nici pentru marinar, nici pentru aviator, nici pentru oameni care au meserii riscante sa aiba o biserica pentru a-si face meseria.

Este suficient sa crezi ca ceva acolo sus exista. Ca exista un Dumnezeu. Totul este sa te comporti ca om care crede in Dumnezeu si nu ca om fara nici un Dumnezeu, asa cum ati facut dvs. in raport cu pensionarii. I-ati dat lui Iacubov scutiri si v-ati batut joc de pensionari si de tarani. Ati dat lui Nicolae la SNTR scutiri si v-ati batut joc de generatia tanara. Este diferenta probabil intre noi.

Meseria mea m-a obligat sa cred in Dumnezeu fara sa am o biserica langa mine. Probabil la dvs. in timpul lui Ceausescu va permiteati sa va duceti in fiecare duminica la biserica".

Cine e santajabil

"Care ar fi efectele pentru o tara, daca presedintele Romaniei ar fi santajabil? Cateva efecte care ar putea sa apara", i s-a adresat Basescu lui Nastase. Care i-a raspuns ce s-ar intampla daca Romania ar avea un "presedinte iresponsabil", enumerand rezultatele obtinute in timpul guvernarii sale: intrarea in NATO, eliminarea vizelor, incheierea la nivel tehnic a negocierilor cu UE.

"Vorbeam de presedinte santajabil", a intervenit candidatul DA. Nastase a continuat delimitandu-se de campania murdara, si de votul pentru "destinul european al Romaniei, pentru o Romanie fara coruptie si fara corupti".

Tensiunile din Transnistria

Celor doi candidati le-a fost prezentata o situatie ipotetica, de "tensionare excesiva a situatiei politico-militare din Transnistria", in care ministrul Apararii propune trecerea in revista a trupelor romanesti pe Prut. Nastase ar consulta partenerii din NATO si, in plus, si in functie de gravitatea situatiei, va fi luata o decizie, inclusiv prin consultarea Parlamentului.

Basescu a fost ferm: "In dau afara" pe ministrul Apararii. "Romania nu mai are dreptul la initiative militare proprii, este membra NATO, Transnistria este punctul de sprijin al Rusiei la frontiera Pactului NATO si un astfel de act unilateral ar fi o mare eroare, ar fi o demonstratie de forta inutila: Romania, fata in fata cu Rusia".

"Presedintele Romaniei nu poate sa dea afara ministrul apararii. Deci, conform Constitutiei, presedintele nu are aceasta competenta. Numai un dictator ar putea sa faca asa ceva, cineva care nu respecta Constitutia Romaniei", i-a raspuns Nastase.

"O eroare"

Basescu a mai explicat raspunzand unei intrebari a lui Cristian Tudor Popescu ca s-a referit la "executii" in sensul unor executii politice. De asemenea, a recunoscut ca a facut o "eroare" in cazul declaratiilor pe tema homosexualitatii a 20% dintre romani.

"Imi puteti spune ca nu va veti mai duce la vanatoare niciodata de-acum inainte?", l-a intrebat Cristian Tudor Popescu pe Nastase, referindu-se la imaginea unui iepure ucis. "As fi foarte linistit daca as sti ca nu veti mai impusca nici un animal de-acum inainte". La care Basescu a intervenit: "Din cand in cand, asa, mai strange pe Basescu, il mai executa" .

"Cand ati spus de iepure nu a fost vorba de ...", a punctat Nastase. "Nu stiu, asta hotarati domnul Basescu si cu dvs despre ce iepuras este vorba. Eu am dat un exemplu trist", a explicat jurnalistul. Nastase a aratat ca "sunt multe alte lucruri importante de facut" si ca ar vrea sa-si consacre "energiile" pentru un viitor mandat de presedinte, sugerand ca ar putea renunta la vanatoare.