Prima sedinta a Cabinetului Tariceanu s-a desfasurat aseara cu o ordine de zi care n-a fost doar una informala. A fost dezbatut proiectul Ordonantei de urgenta privind cota unica de impozitare. El a anuntat evazionistii fiscali ca este ultimul Revelion pe care-l vor petrece in stare de libertate.

Noul Guvern Tariceanu s-a intrunit la mai putin de 24 de ore de la investirea sa de catre Parlament si doar dupa opt ore de la depunerea juramantului de credinta in fata presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Introducerea cotei unice de impozitare, urgenta numarul unu care a fost anuntata chiar de Basescu in momentul instalarii sale la Cotroceni, a fost primul punct pe ordinea de zi.

Acest subiect a fost dezbatut de reprezentantii coalitiei cu partenerii sociali inca de marti seara, la grupul parlamentar PNL, concomitent cu sedinta de la Parlament pentru investirea Guvernului. Adoptarea Ordonantei de urgenta privind introducerea cotei unice de impozitare, de 16%, a fost necesara pentru a putea intra in vigoare inca de la inceputul anului 2005.

Vicepremierul Adriean Videanu si ministrul Ionut Popescu s-au intalnit cu reprezentantii din partea a patru centrale sindicale si sase confederatii patronale pentru a discuta proiectul de modificare a Codului fiscal, in vederea introducerii cotei unice de impozitare. Discutia a avut in vedere acceptarea acestei masuri de catre partenerii sociali.

"Am apreciat deschiderea la dialog a celor doi ministri si disponibilitatea unor dezbateri mai largi asupra politicilor fiscale. Pe ansamblu, lumea a fost de acord, unii cu mai mult entuziasm, altii cu mai putin.

Cert este ca trebuie o discutie pe ansamblu privind aceasta chestiune, intr-o maniera responsabila, si cu Ministerul Muncii, avand in vedere impactul masurii asupra pietei fortei de munca", a declarat la finalul intrevederii Bogdan Iuliu Hossu, presedintele confederatiei "Cartel Alfa".

Nimeni nu pierde

La o ora de la inceputul sedintei noului Guvern, premierul Tariceanu a anuntat ca a fost adoptata Ordonanta privind cota unica de impozitare. "Am aprobat introducerea cotei unice de impozitare de 16%, concomitent cu reducerea impozitului pe profit de 25 la 16%, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie. Aceasta decizie exprima viziune Cabinetului meu de a incuraja munca si initiativa privata.

Este o masura pe care o consideram corecta si necesara. Esenta acestei legi este urmatoarea: impozit mai mic, deduceri mai mari si un castig pentru absolut toate categoriile de platitori impozite", a declarat Tariceanu.

El a explicat ca aceasta cota unica de impozitare nu este doar o masura de natura economica, ci si un asteptat act de dreptate pentru toti romanii, indiferent de nivelul veniturilor. "In nici una din variante cetatenii nu pierd, ci este un act de dreptate asteptat de mult.

Cota unica de impozitare este de o importanta deosebita pentru actiunea de creare de locuri de munca si accelerarea procesului de investitii in sectorul privat din economia Romaniei. Aceasta decizie creste atractivitatea Romaniei in ceea ce priveste atragerea de investitii astfel incat ea sa poata deveni un stat competitiv in perspectiva aderarii la UE", a mai spus premierul.

El a dat un ultimatum evazionistilor: "Vreau sa adresez un mesaj foarte clar si cat se poate de direct pentru cei care fac evaziune fiscala in tara. S-ar putea sa fie ultimele Sarbatori pe care le petrec in stare libera.

Premierul a tinut sa precizeze ca va avea acceptul FMI pentru aceasta decizie. "Guvernul Romaniei are libertatea de a decide politica fiscala. Cred ca este utila in continuare colaborarea cu FMI.

Acesta va fi pus la curent cu aceste masuri asa cum a fost pus in timpul cand am redactat programul de guvernare si fara indoiala FMI ne va sustine in actiunile de stimulare a economiei in interesul Romaniei, si Fondul nu are cum sa se opuna unor astfel de masuri", a declarat Tariceanu.