articol preluat din Adevarul

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, repartizarea functiilor de prefecti. Partidului National Liberal i-au revenit cele mai multe posturi de prefecti, in numar de 18, Partidului Democrat fiindu-i atribuite 14 posturi, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania obtinand 4 posturi de prefect, dintre care unul in judetul Covasna.

Executivul nu a numit, deocamdata, reprezentanti ai Partidului Umanist din Romania in functii de prefect, PUR urmand sa opteze, in perioada imediat urmatoare, pentru cinci dintre cele sase judete in care nu au fost inca numiti prefecti. Aceste judete sunt: Botosani, Braila, Calarasi, Mehedinti, Valcea si Vrancea.

Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca numirea unui prefect de etnie maghiara in judetul Covasna este rezultatul evolutiilor politice din ultimii ani, precizand ca, in perioada post-tranzitie, nu exista tabuuri sau bariere mentale legate de nationalitate. "Consider ca nationalitatea este un element nerelevant.

Important este ca e cetatean roman, iar in aceasta calitate el trebuie sa respecte si sa aplice legile in vigoare. Daca nu va respecta legile, si el, ca si ceilalti, va raspunde pentru acest lucru", a spus Tariceanu.

Premierul i-a avertizat pe noii prefecti ca pozitiile lor depind de propriul randament si ca nu va ezita sa ii schimbe din functie atunci cand va considera ca acest lucru este necesar.

"Este normal si benefic pentru tara ca o coalitie guvernamentala sa isi puna in practica propria constructie institutionala, pentru a putea guverna fara sincope si pentru a pune in practica programul de guvernare", a mai spus Tariceanu.

Cu acelasi prilej, primul-ministru a anuntat ca restructurarea aparatului de lucru al Guvernului, incluzand si numirea secretarilor de stat, va fi incheiata rapid.

Silvian Ionescu, fost ofiter DIE, inscaunat la Capitala

Cea mai importanta prefectura, cea a Capitalei, a fost preluata de PD, care l-a nominalizat pentru acest post pe secretarul executiv al partidului Silvian Ionescu. Acesta a absolvit Facultatea de comert exterior, dupa care a fost racolat de Securitate, unde a lucrat pana in 1989, ca ofiter al Directiei de Informatii Externe (DIE).

Dupa revolutie, Ionescu a devenit secretar general al FSN, iar ulterior a ramas alaturi de Petre Roman, ca membru al PD. In prezent, el conduce si filiala PD din sectorul 3.

Numele sau a aparut frecvent in presa, fiind suspectat ca, inainte de 1989, ar fi condus un departament din cadrul DIE care raspundea de tarile francofone si, in aceasta calitate, ar fi avut legaturi si cu Traian Basescu, care, intre 1987 si 1989, a fost reprezentantul Navrom la Anvers, in Belgia.

Silvian Ionescu cunoaste, potrivit propriului CV, cinci limbi straine, printre care spaniola si portugheza. El are si doua hobby-uri: fotbalul si vanatoarea.

Singura femeie-prefect, promovata de UDMR la Maramures

Pe lista celor 36 de prefecti numiti, ieri, de guvernul Tariceanu se gaseste o singura femeie: Bondi Gyongike, sustinuta de UDMR. Ea a fost, intre 1996 si 2004, deputat, fiind aleasa in circumscriptia Maramures, unde acum va detine si functia de reprezentant al Guvernului in teritoriu.

In cei opt ani in care a activat in Parlament, ea a facut parte din Comisia de munca si a avut mai multe initiative legislative privind sistemul de pensii. Bondi a reusit, de altfel, performanta de a trece prin Parlament o propunere legislativa privind acordarea gratuita a medicamentelor pentru copiii pana la un an, desi guvernul Nastase nu a fost de acord cu aceasta initiativa.

Potrivit declaratiei de avere, data la sfarsitul anului trecut, ea avea o casa, din 1974, un apartament de 70 mp, dobandit in 1991, si o Dacie veche de 18 ani. Bondi nu detinea conturi peste 5.000 de euro si nici actiuni la vreo firma, exceptand cele dobandite prin cuponul de privatizare.

Ion Carstoiu, lasat pe-afara la parlamentare, ajuns sef in Arges

La Arges, PD i-a dat functia de prefect unui fost razvratit, Ion Carstoiu, care s-a certat cu Traian Basescu pentru ca fostul presedinte PD nu dorea sa-l puna pe listele de candidati pentru Parlament. Carstoiu, care conducea organizatia judeteana PD, a refuzat pur si simplu sa se supuna deciziei conducerii centrale a PD si nu si-a scos numele de pe lista.

Basescu a gasit insa o solutie: a cedat primele trei locuri, cele eligibile, liberalilor. Acum, se pare ca relatiile dintre conducerea centrala si Carstoiu au revenit la normal, de vreme ce acesta a fost numit prefect. Acesta a mai fost prefect, intre 1990 si 1992, iar din '96 pana in 2004 a fost deputat, conducand, o perioada de patru ani, comisia de admnistratie publica a Camerei.

In Harghita, un pedist transferat de la PDSR

In Harghita, reprezentantul guvernului va fi un consilier judetean al PD, Constantin Strujan. Acesta s-a inscris in PD abia in 2003, iar intre 1995 si 1997 a fost membru PDSR. Potrivit CV-ului de pe site-ul PD, Strujan este asociat unic la firma Struco IS din Miercurea-Ciuc.

Contactat telefonic de corespondentul Mediafax, Constantin Strujan nu a vrut sa comenteze numirea sa, afirmand ca a fost el insusi luat prin surprindere. "Pana nu voi vedea negru pe alb o decizie oficiala, nu pot sa fac declaratii", a spus Strujan.

El a adaugat ca incearca sa faca cu greu fata telefoanelor de felicitare primite de la ziaristi si cunostinte.

Noul prefect de Timis vrea si el sa se bata cu mafia

Presedintele filialei PNL si vicepresedintele consiliului judetean, Ovidiu Draganescu, este noul prefect de Timis. In varsta de 40 de ani, Draganescu a fost deputat in perioada 1996-2004, fiind si vicepresedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. Absolvent al facultatilor de mecanica si drept, este doctorand in rezistenta materialelor.

Membru PNL din 1990, noul prefect de Timis este din 2001 si seful liberalilor timiseni. Conform declaratiei de avere, Draganescu are 1054 mp de padure, 382,5 mp de teren intravilan si creante de 14.000 de euro. In evidentele Registrului Comertului Timis, Ovidiu Draganescu a aparut ca membru in consiliul de administratie al uneia din firmele grupului Tender.

Proaspatul prefect explica: "Nu am fost la nici o sedinta si nu am luat nici un ban. Am auzit si eu ca apaream si situatia s-a rezolvat anul trecut".

Noul numar unu al Timisului sustine ca va acorda o atentie sporita, aidoma predecesorului sau pesedist Ion Raducanu, "rezolvarii problemelor ridicate de fond funciar si de asa-zisa mafie a terenurilor agricole", dar nu va neglija nici "mafia imobiliare care a acaparat centrul Timisoarei si mafia camatarilor".

La Galati, om de afaceri

Inginerul Mihai Capra, de 53 de ani, liberal provenit din ApR, a fost investit vineri seara, in prezenta ministrului Bogdan Olteanu, in functia de prefect al judetului Galati. Mihai Capra face politica din 1999 si a detinut, pana acum, doua mandate de consilier local, al doilea fiind in curs.

Prefectul este actionar cu 36,5% la firma Termoexim din Galati, care are ca obiect de activitate instalatiile energetice, domeniu in care Mihai Capra s-a specializat la Facultatea de Energetica din cadrul Universitatii Bucuresti, si mai detine un pachet de 10% din actiunile unei firme din Buzau care activeaza in acelasi domeniu.

Numirea in noua functie l-a luat pe liberalul Capra prin surprindere, desi acesta se stia "in carti": "Inca nu am reusit sa ma obisnuiesc cu ideea. Voi incerca sa veghez ca programul Aliantei sa capete forma la Galati si bineinteles ca voi veghea la legalitate in zona", au fost primele cuvinte adresate presei de noul prefect.

Noul cap al judetului Cluj este spaima studentilor de la Poli

Mihai Hardau, al 8-lea prefect al Clujului dupa revolutie, este o persoana respectata, dar nu prea iubita. La 57 de ani, Hardau este profesor universitar la Universitatea Tehnica (pe care a absolvit-o in 1972 ca sef de promotie) si este unul dintre cei mai "aspri" dascali care au acordat vreodata note studentilor.

Este cunoscut pentru inflexibilitatea sa atunci cand colegii de la catedra pun pile protejatilor lor si, cu tot umorul pentru care-l stie toata lumea, ii face sa transpire pe tineri cand le spune, in timpul examenului, "Fii fara nici o nadejde".

Inainte de 1989, s-a ocupat, o perioada, de repartizarea in camine, iar micile atentii de care se bucura, de obicei, cei ce gestioneaza acest domeniu nu numai ca l-au lasat mereu rece, dar l-au enervat la culme. A ramas cunoscuta si astazi o intamplare din vremea lui Ceausescu, cand se spune ca l-a dat afara din camin pe copilul unui securist important.

Mihai Hardau este membru PD din 1996, iar acum conduce organizatia Cluj-Napoca a partidului. A fost ales consilier judetean de doua ori, iar printre obiectivele sale imediate ca prefect se numara depolitizarea institutiei. Este casatorit, tata a doi baieti si bunic, de trei ani.

Noul prefect de Hunedoara - un poliglot

Noul prefect de Hunedoara, Cristian Marius Vladu, este presedintele organizatiei locale Simeria a PD, are 43 de ani, este casatorit si are patru copii, transmite corespondentul Mediafax. Este membru al PD din anul 1998, unde a detinut, pe rand, functia de secretar cu probleme organizatorice si de presedinte.

De asemenea, el este secretar in Departamentul Politicii economice al organizatiei judetene a PD Hunedoara. Cristian Vladu a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Transporturi-Tehnologia Transporturi Feroviare, promotia 1986. Cunoaste engleza, franceza si italiana. Din anul 2001 si pana in prezent, a fost sef Divizie Comercial in cadrul Sucursalei Marfa CFR Timisoara.

Noul prefect al judetului Hunedoara va fi instalat in functie sambata, in prezenta ministrului Muncii, Gheorghe Barbu.

Un specialist in vinuri, inscaunat in Dolj

Democratul Nicolae Giugea a fost numit, vineri, de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, in functia de prefect al judetului Dolj. Giugea este cunoscut ca fiind un om de casa al lui Radu Berceanu, si s-a inscris in Partidul Democrat inca din 1990.

Noul prefect de Dolj s-a nascut in 6 noiembrie 1962 in orasul Vulcan, judetul Hunedoara, a absolvit Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii din Craiova ca sef de promotie in anul 1989, iar in anul 2003 a absolvit Facultatea de Drept "Nicolae Titulescu" din cadrul aceleiasi universitati.

Dupa ce a lucrat ca inginer stagiar la societatea AESCH din comuna doljeana Poiana Mare, in 1990, pentru cateva luni, Nicolae Giugea a fost primar al comunei, iar in perioada 1990-1992 a fost primar al comunei Ghercesti.

Din 1992 si pana in 2000, a lucrat ca inginer tehnolog la Statiunea Didactica "Banu Maracine" din cadrul Universitatii din Craiova, din 2000 pana in septembrie 2004 a fost seful complexului, iar in prezent - directorul Statiunii. Este doctor in stiinte agricole si este conferentiar la Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii din Craiova.

Ieri dupa-amiaza, Nicolae Giugea a fost investit in functia de prefect de Dolj in prezenta secretarului general al Guvernului, Mihai Voicu, deputat de Dolj din partea PNL.

In Ialomita, un mecanic auto, proprietar peste opt tractoare

La Ialomita, PD l-a pus prefect pe Cazacu Marinica, un mecanic auto care, din 1984 si pana in 1997, a fost sef la autoservice Consumcoop Sf. Gheorghe. De altfel, el detine, potrivit unei declaratii de avere date in 2003, vreo 21 mijloace auto, printre care opt tractoare, trei combine si doua autobuze.

In plus, el a acumulat, intre 1991 si 2003, 16 spatii de productie sau comerciale, in suprafata totala de 15.000 mp. In '98, Cazacu a intrat la Facultatea de stiinte economice din cadrul Universitatii "Alexandru Ghica" din Alexandria si, la absolvire, a devenit contabil. El a fost ales, in 2000 si 2004, primar al comunei Ion Roata.

CV-ul lui Cazacu Marinica nu cuprinde si activitatea politica, dar, potrivit unor informatii de pe Internet, in 2000, cand a fost ales prima oara primar, era membru al CDR.

Prefectul de Iasi, abia trecut de 30 de ani

La doar 31 de ani, impliniti in decembrie trecut, Radu Vasile Prisecaru numit la Iasi se vrea "un altfel de prefect". Inca de la expedierea scrisorii de intentie catre sefii liberali, Prisecaru s-a declarat un luptator impotriva coruptiei, birocratiei si incompetentei din serviciile descentalizate.

Membru PNL din 1996, licentiat si masterand in Economie, consilier municipal la al doilea mandat, om de afaceri si fost sef de campanie de la Iasi al Aliantei D.A., noul reprezentant al Guvernul in teritoriu se arata, declarativ, adeptul infiintarii unor oficii prefecturale in localitatile mari ale judetului, atragerii de fonduri europene, promovarii turismului urban si rural.

Nu in ultimul rand promite transparenta in institutiile publice. Radu Prisecaru este sustinut de aripa Relu Fenechiu din PNL Iasi, inca la putere, conducere care a rezistat tentativei de a fi mazilita - marti - de pucistii lui Mihail Vlasov. De astazi inalt functionar public in administratia ieseana, Prisecaru il inlocuieste in functie pe prof. univ.

Spiridon Cretu, al patrulea prefect in nici patru ani de mandat PSD.

Avocatul afaceristilor controversati - numit la Vaslui

Paul Todirica a iscalit adeziune la PNL in '98, este licentiat in Drept, consilier judetean la primul mandat si jurist la o fabrica de bere din Iasi. Todirica este aprig sustinut de seful liberalilor din Vaslui, Ion Vranceanu, ultimul esuat lamentabil in demersurile de a deveni parlamentar sau macar prefect.

Stradaniile lui Vranceanu au ricosat dupa ce presa vasluiana l-a numit, nu o data, a fi baron al noii puteri instalate in Palatul Victoria. Liberalul Todirica a fost catalogat ca fiind un jurist controversat dupa ce a pledat in favoarea lui Vranceanu, ultimul deloc strain de falimentarea "Vidisamp" Husi (prin deturnarea a sute de miliarde de lei), amic si partener de afaceri cu Corneliu Iacobov.

Noul prefect de Vaslui a pledat si in favoarea unui alt controversat om de afaceri moldav, Gheorghe Strungariu. Juristul-consilier judetean care va fi instalat, astazi, in fotoliul de inalt functionar public este, potrivit declaratiei proprii de avere, din aprilie 2004, sarac lipit pamantului.

Nu este latifundiar, nu detine luciuri de apa, masini, proprietati, nu tine bani in conturi si locuieste cu sotia la parinti.

La Alba, un liberal cu 300 de angajati

Prefectul de Alba, Adrian Cosmin Covaciu, are 32 de ani, este casatorit si are o fetita. Conduce organizatia de tineret a PNL din judet si, in 2004, a fost ales consilier judetean. Este patronul unei societati comerciale care produce portelan, cu o cifra de afaceri de 300 de miliarde si are aproape 400 de angajati.

Specialist in managementul calitatii in admnistratia publica locala, Covaciu a declarat, imediat dupa numirea sa ca prefect, ca va fi "dur si corect". El a promis ca va cere premierului sa acorde judetului un buget corespunzator cu nevoile, pentru ca, in timpul guvernarii pesediste, Alba a primit de patru ori mai putin bani decat judetele din Moldova.

Mures: Aparatorul jurnalistilor impotriva baronilor locali

Prefectul de Mures, Ciprian Minodor Dobre, are 33 de ani, este casatorit si are un copil. Este un avocat cunoscut in judet, fiind aparatorul jurnalistilor in procesele de insulta si calomnie care le-au fost intentate de mai-marii locali. In timpul studiilor la universitate, a lucrat ca mecanic de intretinere pe platforma Combinatului chimic Azomures din Targu Mures.

S-a incris in PNL in 1999 si este, in prezent, presedintele filialei municipale.

La Constanta, un acuzat in dosarul "Flota"

Noul prefect al Constantei este Danut Culetu, politician activ si opozant combativ al PSD. El este membru PNL din 20 ianuarie 1990, este casatorit si are doi copii.

A absolvit Liceul "Mircea cel Batran" din Constanta (1974) si Academia de Stiinte Economice Bucuresti - Facultatea de Comert (1979), fiind repartizat in Cooperatie si lucrand apoi intre 1987-1991 ca ofiter de cont la Banca de Investitii Romana. Culetu a fost manager la BRD, apoi manager al agentiei NG Bank NV Constanta. Vorbeste trei limbi straine (engleza, franceza si italiana).

Ce nu scrie in CV-ul prefectului este faptul ca a detinut, timp de un an (1998-1999), un post in Consiliul de Administratie al Companiei de Navigatie Petromin. Numele lui Danut Culetu a figurat in dosarul "Flota", fiind pus pe lista celor 80 de acuzati.

Calina BERCEANU, Dragos BOTA, Gabriela DOBOS, G.S. , Ionut PARVULESCU, L. V., L.R. , M.V.M. , Sinziana Ionescu, Sorin TITEI

Adevarul - 8 ianuarie 2005