Sub guvernarea PSD, Justitia a devenit o mare si unita "famiglia". La propriu. Magistrati si procurori conectati direct la Delegatia Permanenta a Partidului au trudit din greu pentru inocentarea marilor corupti. Sau pentru infundarea dusmanilor politici. Dosarele erau puse la pastrare in fisetele Rodicai Stanoiu, unde asteptau lumina verde.

Stenogramele au devoalat doar o mica parte a conspiratiei. Suficienta insa pentru a da imaginea tabloului de ansamblu. Unul jalnic. A devenit astfel limpede de ce timp de patru ani Justitia se plasa pe primele locuri la capitolul neincredere si coruptie in sondajele de opinie. De ce in mod constant primea bile negre de la Uniunea Europeana.

De ce nu era oficial occidental care sa nu ia pozitie fata de incetineala cu care se face reforma in Justitie si sa nu-si exprime uluirea in raport cu "rechinii" care scapa mereu teferi si nevatamati. Mentionata negativ in toate rapoartele de monitorizare, Justitia s-a transformat in timpul guvernarii PSD in oaia neagra a reformei.

Explicatia pentru situatia din Justitie este una singura: PSD a folosit-o pentru a-si proteja clientela politica.

Subordonarea politica a Justitiei a fost bine gandita si cu mult mai bine pusa in practica. Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost impanata cu oamenii PSD, care au capatat si mult ravnita inamovibilitate. In frunte se afla Nicolae Popa, presedintele Curtii, fost consilier al lui Ion Iliescu.

Curtea Constitutionala a devenit in timp fieful aproape exclusiv al PSD si va ramane asa inca ani buni. Acsinte Gaspar, Ion Predescu si Astavia Cojocaru, numiti de majoritatea parlamentara PSD, isi termina mandatul in 2013, Petre Ninosu si Serban Stanoiu, sotul unei femei faimoase in rapoartele de tara, numiti de Ion Iliescu, au mandat pana in 2010 si, respectiv, 2007.

Ca sa nu mai discutam de presedintele Curtii, Ion Vida, care va pleca in 2010. Tragand linie, la Curtea Constitutionala din noua judecatori, sapte sunt ai PSD. In fruntea PNA se afla Ioan Amarie, fost coleg de facultate cu Adrian Nastase si posesorul unui dosar pentru omorarea a doua persoane intr-un accident de masina. Dosar, evident, musamalizat.

Despre eficienta PNA este usor de discutat, specialitatea fiind mica, ba chiar minuscula coruptie.

Dar situatia cea mai grava si care ridica mari semne de intrebare asupra intregului corp al magistratilor este la noul Consiliu Superior al Magistraturii. Aici reforma s-a facut cu oameni vechi si pe deasupra compromisi. Ilie Piciorus si Alexandru Tuculeanu, parteneri in condamnarea inginerului Gheorghe Ursu, au fost implicati dupa revolutie in dosare si cazuri suspecte.

Cristian Panait, mineriadele, Armagedon, Brener sunt numai cateva. Cei doi au ajuns in CSM prin votul secret al colegilor magistrati. Un cadou la fel de frumos ca cel oferit de Ion Iliescu, ambii fiind decorati pe 1 Decembrie 2004 cu Ordinul National Serviciu Credincios in grad de cavaler.

Lor li se adauga personaje controversate ca Maria Huza, implicata in cazul Pavalache, protejata a Rodicai Stanoiu si apropiata a familiei Barbulescu, rudele din Scornicesti ale lui Ceausescu.

Sau Anton Pandrea, unul dintre judecatorii care au facut parte din completul care a blocat retrocedarea caselor nationalizate, si Avram Filipas, rector al Universitatii "Titu Maiorescu", unde este coleg cu Tuculeanu.

Cu aceasta galerie de personaje care vor decide asupra carierei judecatorilor si procurorilor din Romania, reforma in Justitie pare un demers halucinant. Umbra malefica a PSD va plana inca multa vreme asupra Justitiei.