Papa Ioan Paul al II-lea a fost unul dintre putinii Suverani Pontifi care au avut privilegiul sa conduca Biserica Catolica un timp atat de indelungat.

De-a lungul secolelor, putini Papi au avut un asemenea impact asupra Bisericii sau a epocii in care au trait.

Papa Ioan Paul al II-lea se considera el insusi un pastor universal, care nu ezita sa foloseasca transportul aerian sau mass media pentru a-si difuza mesajele in lumea intreaga.

Imaginea Papei era deja familiara tuturor: neobosit calator, Ioan Paul al II-lea sosea pe un taram necunoscut, saruta pamantul, iar apoi predica in aer liber in fata multimilor de oameni veniti sa il asculte.

"Prin intermediul acestor calatorii, Papa a aratat lumii o fata nemaiintalnita a Bisericii Catolice", spune John Wilkins, editor al revistei catolice The Tablet.

Papa Ioan Paul al II-lea a strabatut lumea in lung si-n lat pentru a-si pastori turma, redefinind si adaptand necontenit menirea sa de papa cerintelor lumii moderne.

Indiferent cine va fi, noul Papa se va simti obligat sa ii urmeze exemplul.

Aptitudinile mediatice si fluenta in mai multe limbi straine vor fi de acum inainte cerinte necesare pentru ‘profesia de Papa’.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost o personalitate remarcabila, un adevarat tata pentru milioane de catolici, un lider spiritual abil care a stiut sa isi foloseasca talentul de a comunica pentru a deveni popular.

Cand Karol Wojtyla, Arhiepiscopul Cracoviei a fost ales Papa in 1978, putini din afara Poloniei auzisera de el.

Conservator

Cardinalii care l-au ales pe Papa Ioan Paul al II-lea au stiut ca noul Papa va fi capabil sa protejeze traditia credintei catolice, in acele vremuri dificile in care Biserica Catolica era pusa sub semnul intrebarii de multi credinciosi.

Cat timp Papa Ioan Paul al II-lea a fost capul Bisericii Catolice, Vaticanul a avut o pozitie ferma in privinta multor probleme sociale delicate, cum ar fi contraceptia, avortul sau divortul.

De asemenea, in timpul Papei Ioan Paul al II-lea, nu s-a pus niciodata problema abolirii celibatului preotilor sau acordarea unui rol femeilor in Biserica.

Parerile ferme ale Papei Ioan Paul al II-lea vor restrange foarte mult sfera de actiune a viitorului Papa, deoarece nici un Suveran Pontif nu poate sa incalce invataturile predecesorului sau.

Provocari sociale, politice, religioase

Papa Ioan Paul al II-lea nu a fost doar un Papa conservator in teologia sa; el a fost, in acelasi timp, un Papa cu un acut spirit al justitiei sociale, in primul rand cand venea vorba de tara sa de origine.

In tinerete, Karol Wojtyla a vazut actiunile Germaniei naziste. Mai apoi, dupa cel de-al doilea razboi mondial, viitorul Papa a trebuit sa faca fata provocarilor impuse de vocatia aleasa, aceea de preot catolic intr-o tara comunista.

"Atunci cand Biserica a ales un Papa polonez in toiul Razboiului Rece, toata lumea a perceput aceasta decizie ca pe o declaratie politica", spune parintele Thomas Reese, o autoritate in problemele Vaticanului.

"Papa Ioan Paul al II-lea a jucat un rol extrem de important in inlaturarea comunismului din Europa de Est. Alegerea sa ca Papa a fost un moment de adevarata inspiratie", mai spune parintele Reese.

Stilul pro-activ al noului Suveran Pontif a demonstrat ca el nu este doar un lider spiritual, ci este, de asemenea, un actor important pe scena diplomatiei mondiale.

De-a lungul perioadei in care s-a aflat in fruntea Bisericii Catolice, Papa Ioan Paul al II-lea a incercat sa comunice cu alte credinte, in cautarea reconcilierii dupa secole de ostilitate si suspiciune.

In cadrul peregrinarilor sale prin lumea intreaga, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat si tari islamice. A fost primul Papa care a pasit intr-o moschee – semn al tolerantei religioase.

Critici

In timp ce unii membri ai Bisericii vorbesc deja de "Ioan Paul cel Mare", altii sunt mult mai circumspecti in ceea ce priveste mostenirea sa.

Criticii spun ca in timpul in care Papa Ioan Paul al II-lea a fost capul Bisericii Catolice, Vaticanul s-a bucurat de prea multa putere si a fost, in consecinta, mult mai putin inclinat sa tina cont de opiniile contrare.

Criticii vor sa vada in viitor un nou tip de papalitate, in care episcopii din intreaga lume sa aiba un cuvant mai greu de spus in conducerea Bisericii. Aceste modificari ar constitui o provocare pentru administratia centrala a Bisericii Catolice, numita Curia.

"Multi episcopi si cardinali au considerat ca spre sfarsitul perioadei in care Papa Ioan Paul al II-lea s-a aflat in fruntea Bisericii, Curia a scapat de sub control", spune parintele Thomas Reese.

"Acestia considerau ca Administratia Centrala a Bisericii isi impunea autoritatea asupra episcopilor locali, fara a tine cont de parerile acestora. S-ar putea ca membrii Bisericii sa reactioneze impotriva Curiei."

In aceeasi ordine de idei, John Wilkins, editor al revistei The Tablet, considera ca este posibila o schimbare in relatia dintre Papa si Biserica din afara Romei.

"Este un paradox al unei papalitati foarte centralizate: in unele privinte Biserica nu a fost niciodata atat de deschisa ca acum", spune John Wilkins.

"Ioan Paul al II-lea a pus bazele viitorului. A fost mai degraba ultimul Papa al secolului XX, decat primul Papa al secolului XXI".