Alecu Racoviceanu, directorul cotidianului "Gardianul", a declarat la Realitatea TV ca Mohamad Munaf ar fi fost condamnat la moarte de un tribunal Irakian. Informatia nu a fost confirmata de surse oficiale. "Gardianul" va publica in editia sa de sambata mai multe informatii in legatura cu condamnarea lui Munaf.

Johnathan Hafetz, avocatul lui Munaf in SUA, a declarat, pentru Antena 3, ca Munaf a fost condamnat la moarte intr-un proces manipulat pe fata de americani.

"E de necrezut. I-au refuzat d-lui Munaf dreptul fundamental la un proces corect. L-au condamnat intr-un proces nedrept pe care americanii l-au manipulat pe fata. Am inteles de la avocatul irakian ca Munaf urma sa fie achitat fiindca Ambasada Romaniei nu a depus o plangere.

Insa ieri a aparut un general sau un militar american care a cerut ca Munaf si ceilalti acuzati sa fie condamnati la moarte", a declarat Johnatham Hfetz pentru Antena 3.

Sentinta de condamnare la moarte prin spanzurare nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la o instanta superioara.

De asemena rudele lui Munaf nu stiu nimic de acest verdict. Dimpotriva, joi seara Mohamad Munaf si-a sunat familia si le-a spus ca acum se afla intr-o alta locatie mult mai buna unde este pazit de soldati americani.

Alecu Racoviceanu a mai declarat ca Munaf doar este pazit de soldati americani, dar ca a fost judecat de un tribunal irakian.

Mohammad Munaf este judecat in lipsa si in Romania, intr-un dosar separat de cel in care este inculpat Omar Hayssam, recent fugit din Romania. In mai 2005, dupa eliberarea jurnalistilor rapiti, autoritatile romane au vrut sa-l aduca pe Munaf in tara, dar acesta a fost retinut de fortele americane din Irak.