Elevii romani din sectiile bilingve romano-spaniole vor putea obtine doua diplome de bacalaureat, una romaneasca si una spaniola si vor intra la universitatile spaniole, fara alte atestari de limba, in aceleasi conditii ca si absolventii spanioli, conform unui acord semnat intre Romania si Spania.

„Acordul intre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul Educatiei si Stiintei din Regatul Spaniei, cu privire la infiintarea si functionarea sectiilor bilingve romano - spaniole in liceele din Romania si la organizarea examenului de Bacalaureat in aceste licee” a fost semnat, luni, intre ministrul educatiei, Mihail Hardau si ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Juan Pablo Garcia-Berdoy, la sediul Ministerului Educatiei.

Obtinerea diplomei spaniole de bacalaureat permite accesul nemijlocit al absolventilor romani in sistemul de invatamant superior din Spania.

De asemenea, partea spaniola va trimite intre unu si trei profesori pentru fiecare sectie bilingva romano - spaniola, infiintata in Romania, iar elevii acestor sectii, care au rezultate deosebite la invatatura, vor pleca in calatorii de doua saptamani in Spania.

"Ne bucuram ca am ajuns sa finalizam acest acord. Sunt convins ca ideea de a sustine examenul de bacalaureat in sectii bilingve romano-spaniole se va dezvolta si va gasi din ce in ce mai multi sustinatori pentru ca elevii romani vor obtine aceesi diploma pe care o obtin si absolventii din Spania", a declarat ministrul Mihail Hardau cu ocazia semnarii acordului.

40.000 de romani sunt elevi in Spania

"In acest moment, in scolile publice din Spania invata peste 40.000 de elevi romani la care trebuie sa ne gandim ca la o generatie ce trebuie ajutata sa se dezvolte, indiferent de spatiul in care se afla", a declarat ambasadorul Pablo-Garcia Berdoy.

In prezent, in Romania functioneaza sectii bilingve romano - spaniole in noua licee, mai exact la Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes” din Bucuresti, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Bucuresti, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iasi, Colegiul National „Iulia Hasdeu” din Bucuresti, Liceul Pedagogic din Ploiesti, Colegiul

National „Unirea” din Brasov, Colegiul National „Carol I” din Craiova, Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj - Napoca si Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timisoara.