Electrocentrale (ELCEN), compania care furnizeaza energie termica Bucurestiului si-a anuntat intentiile de majorare a tarifelor cu pana la 10%. Primaria a contestat insa aceasta decizie pe motiv ca societatea care se afla in contract cu municipalitatea nu a prezentat suficiente date pentru stabilirea unui pret corect, informeaza Primaria Capitalei, care considera ca noile preturi ar fi exagerate.

Edilul Capitalei, Adriean Videanu, a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) reanalizarea criteriilor dupa care Electrocentrale a hotarat majorarea tarifului, "dat fiind ca tariful majorat contine elemente de cost considerate a fi supraevaluate", arata PMB.

Videanu a mai cerut si alcatuirea unei echipe mixte ANRE-PMB de analiza a costurilor de producere a energiei termice de catre SC ELCEN SA, pentru a stabilii un tarif corect.

"Pana la clarificarea acestor probleme, s-a propus ANRE sa dispuna suspendarea aplicarii deciziei de modificare a tarifului pentru producerea energiei termice de catre SC ELCEN SA, energie furnizata in sistemul de termoficare a municipiului Bucuresti", se arata in comunicatul Primariei.

De asemenea, PMB a propus o procedura de masurare directa in instalatiile ELCEN, pentru determinarea consumului de combustibil necesar producerii energiei termice furnizata populatiei municipiului Bucuresti

Insa, in opinia PMB, din analiza datelor furnizate de SC ELCEN SA nu au rezultat suficiente informatii pentru elaborarea unui aviz pe baza de costuri analitice.

In plus, la interventiile Primariei Capitalei catre ANRE pentru clarificarea elementelor de cost, a reiesit faptul ca SC ELCEN SA nu a furnizat intregul volum de date solicitate, necesare intocmirii unui bilant pe baza caruia sa se stabileasca un tarif corect.

"Din datele prezentate de ELCEN catre ANRE a rezultat ca acestea nu se incadreaza strict in limitele prevazute in Anexa 2 a Directivei 8/2004 a Comisiei Europene, referitoare la faptul ca raportul dintre energia electrica si energia termica produse de aceeasi unitate energetica de productie este bine definit ca cifra - iar pentru Bucuresti ar trebui sa fie 0,45" se mai arata in comunicat.

Electrocentrale a cerut ANRE, la sfarsitul anului trecut sa aprobe o majorare cu 22% a pretului energiei termice furnizate Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, de la 109,7 lei pe gigacalorie la 134,7 lei pe gigacalorie. Municipalitatea a acceptat insa, in februarie,acest an, o majorare a preturilor de doar 7,85%, subventionata de la bugetul local.