Sindicalistii de la complexele energetice Rovinari si Turceni au intrat, miercuri dimineata, in greva generala, pe termen nelimitat.

Federatia Nationala "Mine Energie" a anuntat ca la actiune vor participa aproximativ 15 000 de salariati, iar principala solicitare este impiedicarea trecerii in subordinea AVAS a celor doua complexe energetice inainte de adoptarea legii privind strategia energetica nationala, transmite Radio Romania.

Sindicalistii protesteaza si fata de conditiile precare de munca, solicitand ca acestea sa fie in conformitate cu normele de protectie a muncii si cu normativele de personal.

Totodata, ei mai cer reorganizarea activitatii de producere a energiei electrice si termice din Oltenia pe baza de lignit, prin crearea unui singur complex energetic.

Complexurile Turceni, Rovinari si Craiova asigura 30% din productia de electricitate a Romaniei, din componenta carora fac parte unitati de extractie a carbunelui si centrale termoelectrice. Conform strategiei Ministerului Economiei si Finantelor, aceste compelxe ar urma sa fie privatizate pana la sfarsitul anului 2008.

UPDATE:Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la finalul sedintei de guvern de miercuri, ca protestul minerilor este "nefiresc si fortat". Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a declarat ca minerii au obtinut o crestere salariala de 15-17%, ceea ce nu au mai avut de foarta multa vreme. El le-a cerut minerilor sa se intoarca la lucru.

"Vremurile in care Guvernul era intimidat de amenintarile unor lideri de sindicat au trecut!" - a subliniat Vosganian.